To site χρησιμοποιεί cookies. Επιλέγοντας “Αποδοχή”, σημαίνει ότι συμφωνείτε με την χρήση των cookies όπως αναγράφεται στους όρους πολιτικής.
ΑΠΟΔΟΧΗ COOKIES
Menu

Gastronomads: Μια παρέα για όσους θέλουν να μάθουν

Gastronomads: Μια παρέα για όσους θέλουν να μάθουν
Ταξίδι σε νέες γαστρονομικές και οινικές εμπειρίες θέλει να προσφέρει το Gastronomads Club. Ο Δημήτρης Αλεξίου, εμπνευστής του Club, μας δίνει τις λεπτομέρειες γι’ αυτό το ενδιαφέρον εγχείρημα.

«Οι Gastronomads δεν είναι ένα club γι’ αυτούς που θέλουν να δείξουν ότι ξέρουν. Είναι μια ανοιχτή παρέα για ανθρώπους που θέλουν να μάθουν». Με τα λόγια αυτά ο Δημήτρης Αλεξίου, εμπνευστής του Gastronomads Club, δίνει το στίγμα αυτού του πολύ ιδιαίτερου εγχειρήματος, το οποίο έχει σαν στόχο τη διάχυση της κουλτούρας της οινογνωσίας και της υψηλής γαστρονομίας. Αριθμώντας  πάνω από 600 μέλη και εγγεγραμμένους στη βάση του, το Gastronomads Club εξελίσσεται συνεχώς, δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη του -μέσα από κάθε πιάτο και κάθε ποτήρι κρασί- να αφουγκραστούν, να μυρίσουν και να γευτούν κάτι από τις περιοχές που θα επισκεφτούν.


adb: Οι Gastronomads ξεκίνησαν πριν από περίπου 4 χρόνια. Ποιο είναι το concept πίσω από το Club και ποιο το όραμα για τη δημιουργία του;

Δ.Α.:
Οι Gastronomads δημιουργήθηκαν από φίλους, με την επιθυμία άνθρωποι που αγαπούν το κρασί και το φαγητό να μπορέσουν να ζήσουν διαφορετικές εμπειρίες. Η αφορμή για τη δημιουργία των Gastronomads δόθηκε ένα βράδυ Πρωτοχρονιάς, πριν από χρόνια, σε ένα χωριό της Αυστρίας. Άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι από διαφορετικές χώρες κλήθηκαν να μαγειρέψουν κάτι από τον τόπο τους με ό,τι υλικό υπήρχε στην κουζίνα του οικοδεσπότη. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο συναρπαστικό και ιδιαίτερο, που χαράχτηκε στη γευστική μνήμη και, τελικά, λίγα χρόνια αργότερα, οδήγησε στη δημιουργία αυτού του club.


adb: Τι έχουν επιτύχει μέσα σε αυτά τα χρόνια οι Gastronomads; Πόσα μέλη έχει το Club, πόσοι έχουν παρευρεθεί στις εκδηλώσεις και πώς έχει συμβάλει στη διάχυση της κουλτούρας της οινογνωσίας και της υψηλής γαστρονομίας;

Δ.Α.:
Σήμερα, παρά το γεγονός ότι η γαστρονομία και το κρασί απολαμβάνουν μεγάλης προβολής και περισσότερου ενδιαφέροντος από το κοινό, διαπιστώνεται ότι ο περισσότερος κόσμος, που δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις αλλά θέλει να γευτεί και να δοκιμάσει πράγματα, νιώθει άβολα να το κάνει και αισθάνεται κάπως «αφιλόξενο» το συνολικό γαστρονομικό περιβάλλον. Το Gastronomads Club, από την πρώτη στιγμή, έχει κάνει σαφές και επικοινωνεί συνεχώς στα νέα μέλη ότι για να συμμετάσχει κάποιος σε ένα event, δεν χρειάζεται να έχει γνώσεις γύρω από το κρασί ή το φαγητό. Μόνο διάθεση για να συμμετάσχει στο «ταξίδι» και να ζήσει την εμπειρία. Οι Gastronomads δεν είναι ένα club γι’ αυτούς που θέλουν να δείξουν ότι ξέρουν. Είναι μια ανοιχτή παρέα για ανθρώπους που θέλουν να μάθουν. Στόχος είναι -μέσα από κάθε πιάτο και κάθε ποτήρι κρασί- να αφουγκραστούν, να μυρίσουν και να γευτούν κάτι από τις περιοχές που θα επισκεφτούν. Επιθυμία, μέσα από κάθε ταξίδι να μοιραστούν ιστορίες, απόψεις, στιγμές, που θα συνθέσουν μια μοναδική εμπειρία. Πλέον, το Club αριθμεί πάνω από 600 μέλη και εγγεγραμμένους στη βάση του και ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνεται. Αυτό που κατά ομολογία των ίδιων των μελών του έχει καταφέρει να προσφέρει σε όσους συμμετείχαν σε κάποιο από τα events του, είναι μια πραγματικά μοναδική και διαφορετική γαστρονομική εμπειρία, ενώ η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση έρχεται από μέλη που δηλώνουν πως χάρη στη φιλοσοφία του Club έμαθαν ότι το να δοκιμάζουν νέα πράγματα δεν είναι προνόμιο των λίγων αλλά δικαίωμα όλων.




adb: Μπορείτε να μας αναφέρετε και να μας περιγράψετε κάποιες από τις εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και τις θεματικές σας;

Δ.Α.:
Κάθε γαστρονομικό ταξίδι που σχεδιάζει το Club, φιλοξενείται και σε διαφορετικό χώρο, ανάλογα με το concept του event. Έτσι, μέχρι σήμερα διάφορα εστιατόρια και χώροι γαστρονομίας μάς έχουν φιλοξενήσει, αφενός με αντάλλαγμα την προβολή τους σε ένα κοινό που αγαπάει τη γαστρονομία, και αφετέρου γιατί τους αρέσει πολύ σαν ιδέα αυτό που κάνουμε και το στηρίζουν. Παράλληλα, στα events μας έχουν συμμετάσχει με τον τρόπο τους και έχουν προσφέρει υψηλού επιπέδου γνώση στα μέλη του Club άνθρωποι που με τη δουλειά τους αναδεικνύουν τον γαστρονομικό και οινικό πλούτο της χώρας, όπως ο κύριος Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, ο κύριος Λευτέρης Λαζάρου, σημαντικοί σεφ και άνθρωποι του χώρου του κρασιού, επώνυμοι οινοποιοί, οινολόγοι, δημοσιογράφοι, bloggers και άλλοι. Ανάμεσα στα διάφορα events που έχουν γίνει, είναι η «Εναλλακτική» Γαλλία (Λίγηρας, Νότιος Ροδανός, Νότια Γαλλία), η Χριστουγεννιάτικη Αυστρία, οι Βιβλικές Χώρες (Γεωργία, Τουρκία, Αρμενία, Λίβανος, Ισραήλ), η Νότιος Αφρική, η «Ελληνική» Ιταλία -με κρασιά και συνταγές από τη Νότια Ιταλία-, η Αρχαία Αττική -μια διαδρομή στα οινοποιεία της Αττικής με άξονα την αρχαία ελληνική ποικιλία του Σαββατιανού-, η Αλσατία, η Αυθεντική Σικελία, ενώ τώρα θα «επισκεφτούμε» γαστρονομικά την Κοιλάδα του Ροδανού.





adb: Το Club προσφέρει και τη δυνατότητα για διοργάνωση private events. Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες λεπτομέρειες γι’ αυτή την υπηρεσία;

Δ.Α.:
Τα Private Events δημιουργήθηκαν με στόχο να προσφέρουν μια διαφορετική προσέγγιση στο χώρο της εταιρικής αλλά και της προσωπικής εκδήλωσης και μια άλλου τύπου γαστρονομική εμπειρία. Μέσα από αυτά, oι Gastronomads αναλαμβάνουν να οργανώσουν ένα γαστρονομικό ταξίδι αποκλειστικά γι’ αυτόν που το παραγγέλνει. Αυτό μπορεί να είναι από ένα event με συγκεκριμένο concept που θα ταιριάζει στις ανάγκες ή την όποια περίσταση κάποιος θέλει να καλύψει, μέχρι έναν γαστρονομικό γεωγραφικό προορισμό που θα σχεδιάσουμε αποκλειστικά για κάποιον, τους φίλους του, την εταιρεία του ή ακόμη και μια πριβέ γευσιγνωσία συγκεκριμένων κρασιών. Για παράδειγμα, ένα πρόσφατο Private Event που αναλάβαμε ήταν για επιλεγμένα στελέχη της Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics, για τους οποίους σχεδιάστηκε ένα μενού με concept Ψυχρές Περιοχές της Ελλάδας (Ζίτσα, Αμύνταιο, Βελβεντός, Νάουσα, Δράμα), το οποίο έγινε σε έναν πολύ ιδιαίτερο 
πριβέ χώρο.


adb: Πώς υποστηρίζεται επικοινωνιακά το Gastronomads Club; Ποιες δράσεις προβολής πραγματοποιεί;

Δ.Α.:
Η φιλοσοφία του Club των Gastronomads είναι να εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές παροχές στα μέλη του, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Ως εκ τούτου, το κόστος συμμετοχής ενός μέλους σε κάποιο event αντιστοιχεί με το πραγματικό κόστος του event. Το Club, δηλαδή, δεν έχει κάποιο έσοδο από τις συμμετοχές. Παράλληλα, εκπτώσεις σε πρώτες ύλες και κρασιά αξιοποιούνται ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος συμμετοχής για τα μέλη, ενώ χορηγίες σε πρώτες ύλες ή κρασιά δεν γίνονται δεκτές, προκειμένου το Club να διαφυλάσσει την αξιοπιστία του και το κύρος των επιλογών του. Έτσι, ως μόνη πηγή εσόδου για το Club είναι οι χορηγίες των brands που θέλουν να προβληθούν έμμεσα ή άμεσα σε ένα ιδιαίτερο ποιοτικά κοινό και τα private events. Από εκεί και πέρα, μέσα από Δελτία Τύπου, newsletters, τακτικές ενημερώσεις και διάφορες ενέργειες προβολής, διατηρούμε μια καλή σχέση με διάφορα Μέσα και sites, όπως ο όμιλος Direction, το Aθηνόραμα, ο Pepper 96,6, που στηρίζουν το Club με δημοσιεύσεις, άρθρα και αναφορές και τους ευχαριστούμε όλους πολύ.


adb: Ποιο θα λέγατε πως είναι το επίπεδο όσον αφορά την οινογνωσία και την υψηλή γαστρονομία στην Ελλάδα;

Δ.Α.:
Το επίπεδο, καθώς και το ενδιαφέρον του κόσμου, σίγουρα τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει αρκετά. Το βλέπουμε κι εμείς στα χρόνια που λειτουργεί το Club. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλα περιθώρια για βελτίωση όχι μόνο των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και της γαστρονομικής και οινικής μας κουλτούρας και παιδείας, ως καταναλωτές. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο απώτερος στόχος του Gastronomads Club.


Βρείτε τους Gastronomads στις ακόλουθες διευθύνσεις

http://gastronomadsclub.com

https://www.facebook.com/gastronomads/

info@gastronomadsclub.com



TAGS: Gastronomads