To site χρησιμοποιεί cookies. Επιλέγοντας “Αποδοχή”, σημαίνει ότι συμφωνείτε με την χρήση των cookies όπως αναγράφεται στους όρους πολιτικής.
ΑΠΟΔΟΧΗ COOKIES

Gastronomads: Μια παρέα για όσους θέλουν να μάθουν

Gastronomads: Μια παρέα για όσους θέλουν να μάθουν
Ταξίδι σε νέες γαστρονομικές και οινικές εμπειρίες θέλει να προσφέρει το Gastronomads Club. Ο Δημήτρης Αλεξίου, εμπνευστής του Club, μας δίνει τις λεπτομέρειες γι’ αυτό το ενδιαφέρον εγχείρημα.

«Οι Gastronomads δεν είναι ένα club γι’ αυτούς που θέλουν να δείξουν ότι ξέρουν. Είναι μια ανοιχτή παρέα για ανθρώπους που θέλουν να μάθουν». Με τα λόγια αυτά ο Δημήτρης Αλεξίου, εμπνευστής του Gastronomads Club, δίνει το στίγμα αυτού του πολύ ιδιαίτερου εγχειρήματος, το οποίο έχει σαν στόχο τη διάχυση της κουλτούρας της οινογνωσίας και της υψηλής γαστρονομίας. Αριθμώντας  πάνω από 600 μέλη και εγγεγραμμένους στη βάση του, το Gastronomads Club εξελίσσεται συνεχώς, δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη του -μέσα από κάθε πιάτο και κάθε ποτήρι κρασί- να αφουγκραστούν, να μυρίσουν και να γευτούν κάτι από τις περιοχές που θα επισκεφτούν.


adb: Οι Gastronomads ξεκίνησαν πριν από περίπου 4 χρόνια. Ποιο είναι το concept πίσω από το Club και ποιο το όραμα για τη δημιουργία του;

Δ.Α.:
Οι Gastronomads δημιουργήθηκαν από φίλους, με την επιθυμία άνθρωποι που αγαπούν το κρασί και το φαγητό να μπορέσουν να ζήσουν διαφορετικές εμπειρίες. Η αφορμή για τη δημιουργία των Gastronomads δόθηκε ένα βράδυ Πρωτοχρονιάς, πριν από χρόνια, σε ένα χωριό της Αυστρίας. Άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι από διαφορετικές χώρες κλήθηκαν να μαγειρέψουν κάτι από τον τόπο τους με ό,τι υλικό υπήρχε στην κουζίνα του οικοδεσπότη. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο συναρπαστικό και ιδιαίτερο, που χαράχτηκε στη γευστική μνήμη και, τελικά, λίγα χρόνια αργότερα, οδήγησε στη δημιουργία αυτού του club.


adb: Τι έχουν επιτύχει μέσα σε αυτά τα χρόνια οι Gastronomads; Πόσα μέλη έχει το Club, πόσοι έχουν παρευρεθεί στις εκδηλώσεις και πώς έχει συμβάλει στη διάχυση της κουλτούρας της οινογνωσίας και της υψηλής γαστρονομίας;

Δ.Α.:
Σήμερα, παρά το γεγονός ότι η γαστρονομία και το κρασί απολαμβάνουν μεγάλης προβολής και περισσότερου ενδιαφέροντος από το κοινό, διαπιστώνεται ότι ο περισσότερος κόσμος, που δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις αλλά θέλει να γευτεί και να δοκιμάσει πράγματα, νιώθει άβολα να το κάνει και αισθάνεται κάπως «αφιλόξενο» το συνολικό γαστρονομικό περιβάλλον. Το Gastronomads Club, από την πρώτη στιγμή, έχει κάνει σαφές και επικοινωνεί συνεχώς στα νέα μέλη ότι για να συμμετάσχει κάποιος σε ένα event, δεν χρειάζεται να έχει γνώσεις γύρω από το κρασί ή το φαγητό. Μόνο διάθεση για να συμμετάσχει στο «ταξίδι» και να ζήσει την εμπειρία. Οι Gastronomads δεν είναι ένα club γι’ αυτούς που θέλουν να δείξουν ότι ξέρουν. Είναι μια ανοιχτή παρέα για ανθρώπους που θέλουν να μάθουν. Στόχος είναι -μέσα από κάθε πιάτο και κάθε ποτήρι κρασί- να αφουγκραστούν, να μυρίσουν και να γευτούν κάτι από τις περιοχές που θα επισκεφτούν. Επιθυμία, μέσα από κάθε ταξίδι να μοιραστούν ιστορίες, απόψεις, στιγμές, που θα συνθέσουν μια μοναδική εμπειρία. Πλέον, το Club αριθμεί πάνω από 600 μέλη και εγγεγραμμένους στη βάση του και ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνεται. Αυτό που κατά ομολογία των ίδιων των μελών του έχει καταφέρει να προσφέρει σε όσους συμμετείχαν σε κάποιο από τα events του, είναι μια πραγματικά μοναδική και διαφορετική γαστρονομική εμπειρία, ενώ η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση έρχεται από μέλη που δηλώνουν πως χάρη στη φιλοσοφία του Club έμαθαν ότι το να δοκιμάζουν νέα πράγματα δεν είναι προνόμιο των λίγων αλλά δικαίωμα όλων.




adb: Μπορείτε να μας αναφέρετε και να μας περιγράψετε κάποιες από τις εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και τις θεματικές σας;

Δ.Α.:
Κάθε γαστρονομικό ταξίδι που σχεδιάζει το Club, φιλοξενείται και σε διαφορετικό χώρο, ανάλογα με το concept του event. Έτσι, μέχρι σήμερα διάφορα εστιατόρια και χώροι γαστρονομίας μάς έχουν φιλοξενήσει, αφενός με αντάλλαγμα την προβολή τους σε ένα κοινό που αγαπάει τη γαστρονομία, και αφετέρου γιατί τους αρέσει πολύ σαν ιδέα αυτό που κάνουμε και το στηρίζουν. Παράλληλα, στα events μας έχουν συμμετάσχει με τον τρόπο τους και έχουν προσφέρει υψηλού επιπέδου γνώση στα μέλη του Club άνθρωποι που με τη δουλειά τους αναδεικνύουν τον γαστρονομικό και οινικό πλούτο της χώρας, όπως ο κύριος Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, ο κύριος Λευτέρης Λαζάρου, σημαντικοί σεφ και άνθρωποι του χώρου του κρασιού, επώνυμοι οινοποιοί, οινολόγοι, δημοσιογράφοι, bloggers και άλλοι. Ανάμεσα στα διάφορα events που έχουν γίνει, είναι η «Εναλλακτική» Γαλλία (Λίγηρας, Νότιος Ροδανός, Νότια Γαλλία), η Χριστουγεννιάτικη Αυστρία, οι Βιβλικές Χώρες (Γεωργία, Τουρκία, Αρμενία, Λίβανος, Ισραήλ), η Νότιος Αφρική, η «Ελληνική» Ιταλία -με κρασιά και συνταγές από τη Νότια Ιταλία-, η Αρχαία Αττική -μια διαδρομή στα οινοποιεία της Αττικής με άξονα την αρχαία ελληνική ποικιλία του Σαββατιανού-, η Αλσατία, η Αυθεντική Σικελία, ενώ τώρα θα «επισκεφτούμε» γαστρονομικά την Κοιλάδα του Ροδανού.