Η Amazon κατηγορείται από δημιουργούς περιεχομένου, οι οποίοι προχώρησαν σε αγωγές, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία συνέλεξε παράνομα βίντεο από το YouTube για να εκπαιδεύσει το σύστημα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης Nova Reel, το οποίο δημιουργεί βίντεο από γραπτές εντολές. Σύμφωνα με την αγωγή, η εταιρεία Ted Entertainment (που διαχειρίζεται κανάλια όπως το h3h3 Productions), ο Matt Fisher (δημιουργός του καναλιού MrShortGame Golf) και η Golfholics ισχυρίζονται ότι η Amazon χρησιμοποίησε προστατευόμενο περιεχόμενο χωρίς άδεια ή αποζημίωση.
Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η εταιρεία παραβίασε το νόμο Digital Millennium Copyright Act, παρακάμπτοντας τεχνολογικά μέτρα προστασίας για να κατεβάσει τα βίντεο. Συγκεκριμένα, η καταγγελία αναφέρει ότι η Amazon χρησιμοποίησε αυτομα τοποιημένα προγράμματα λήψης βίντεο και εικονικές μηχανές που άλλαζαν διευθύνσεις IP, ώστε να αποφεύγει τον εντοπισμό και να πραγματοποιεί μαζική εξαγωγή περιεχομένου.
Από την πλευρά της, η Amazon δηλώνει ότι το Nova Reel εκπαιδεύεται με επιμελημένα δεδομένα από διάφορες πηγές, όπως αδειοδοτημένο υλικό, ιδιόκτητα δεδομένα, δεδομένα ανοιχτού κώδικα και δημόσια διαθέσιμο περιεχόμενο όπου αυτό είναι επιτρεπτό. Ωστόσο, οι δημιουργοί επιμένουν ότι το γεγονός πως τα βίντεο είναι δημόσια προσβάσιμα, δεν σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα για εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης χωρίς συγκατάθεση.