Στη Μόσχα το Go International
Στη Μόσχα το Go InternationalΜε τη συμμετοχή 150 περίπου ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα 27 & 28 Μαϊου η τέταρτη επιχειρηματική αποστολή στο πλαίσιο του προγράμματος Go International, που διοργανώνει η Eurobank με τη συνεργασία των εξαγωγικών φορέων ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος), ΠΣΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων), ΣΕΚ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης) και τον ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών), υπό την αιγίδα του Yπουργείου Εξωτερικών.
Οι στόχοι της επιχειρηματικής αποστολής, το πλέγμα των πρωτοβουλιών της Eurobank για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, η ανταπόκριση των ρωσικών επιχειρήσεων και οι προοπτικές από την είσοδο στη μεγάλη αγορά της Ρωσίας, παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 20 Μαΐου, σε Συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα, ο οποίος και θα εκπροσωπήσει την Kυβέρνηση στη ρωσική πρωτεύουσα, του Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank κ. Νικόλαου Νανόπουλου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας, κ. Νικόλαου Καραμούζη, που ηγείται της αποστολής από πλευράς Eurobank.
Στο χαιρετισμό του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Ν. Νανόπουλος υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα Go International έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό θεσμό, που έχει αποκτήσει αξία μέσα από την ευρύτατη συμμετοχή εκατοντάδων ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων που αποδεικνύουν πως η ελληνική εξωστρεφής επιχειρηματικότητα, παρά τις αντιξοότητες, παραμένει ανήσυχη, δημιουργική και ικανή να ανοίγει δρόμους, διεκδικώντας ανταγωνιστική παρουσία στις απαιτητικές ξένες αγορές».
Αναφερόμενος στις πρόσφατες θετικές για την οικονομία εξελίξεις τόνισε «σήμερα είναι πλέον εμφανές πως η αξιοπιστία της χώρας ανακάμπτει και το κλίμα αλλάζει. Η αναγνώριση αυτή από τις αγορές και τους επενδυτές τροφοδοτεί μια θετική τάση η οποία, εφόσον παραμείνουμε ακλόνητα συνεπείς στην πορεία αυτή, θα μας εισάγει σε ένα νέο ενάρετο κύκλο. Παράλληλα, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών θα ενισχύσει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θα του επιτρέψει να παίξει το ρόλο που του αναλογεί στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να βρει το δρόμο της ανάπτυξης».
Καταλήγοντας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας υπογράμμισε ότι «είναι αδιαμφισβήτητο πως η σοβαρή και δυναμική ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, με ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, πρέπει να αποτελέσει κύρια προτεραιότητα και πυλώνα ενός νέου εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη, που θα τροφοδοτήσει τις επενδύσεις και τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Το νέο πρότυπο ανάπτυξης, που θα μας απεγκλωβίσει από ξεπερασμένα πρότυπα του παρελθόντος, πρέπει να έχει διακριτό εξωστρεφή και εξαγωγικό προσανατολισμό, με άξονες τη γνώση, την καινοτομία και την υψηλή ποιότητα, και κινητήριο δύναμη έναν σύγχρονο και δυναμικό ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα».
Στην ομιλία, του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας, αναφερόμενος στη κρίση, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει το ατυχές προνόμιο να είναι η πρώτη χώρα που επλήγη, και μάλιστα βαθύτερα από όλες τις άλλες. Τα αίτια είναι εν μέρει Ελληνικά και εν μέρει οφείλονται σε γενικότερες αστοχίες. Υπογράμμισε μάλιστα ότι... «Στις σημερινές συνθήκες παγκόσμιου οικονομικού πολέμου η χώρα μας διαθέτει ορισμένα στρατηγικά πλεονεκτήματα:
-Υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό
-Επίκαιρη γεωπολιτική θέση που μπορεί να αξιοποιηθεί για πρόσβαση σε μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές
-Ισότιμη συμμέτοχη στην ΕΕ που μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί κε με πιο ενεργή συμμετοχή μας σε αποφάσεις οικονομικού ενδιαφέροντος.
Είμαι πεπεισμένος ότι οι προοπτικές για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις είναι ιδιαιτέρα θετικές σήμερα, όσο και εάν αυτό μοιάζει περίεργο εν μέσω της σημερινής κρίσης. Η υψηλή ποιότητα και η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων που έχει ήδη επιτευχτεί αναμένεται να αναδειχτεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια με την ομαλοποίηση της λειτουργίας της οικονομίας. Στόχος μας πρέπει να είναι η μετατόπιση της κινητήριας δύναμης της ανάπτυξης από την κατανάλωση στις εξαγωγές και στον τομέα των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Αυτή είναι και η Μεγάλη Ιδέα της εποχής μας: η εξωστρεφής Ελλάδα».
Ολοκληρώνοντας, τόνισε: «Το Υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει την πολιτική του με γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, μεταξύ δε αυτών εξέχουσα θέση έχει η ανάκαμψη της οικονομίας, ως θεμέλιο ανεξαρτησίας και ευημερίας».
Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών της Τράπεζας παρουσίασε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Νικόλαος Καραμούζης, σημειώνοντας ότι «πριν ακόμη από την πλήρη εκδήλωση της βαθύτατης δημοσιονομικής κρίσης, από το 2009, η Eurobank ξεκίνησε και υλοποίησε τις δύο κύριες πρωτοβουλίες, το Go International και το Exportgate με στόχο την προώθηση και ολόπλευρη ενίσχυση της οικονομικής εξωστρέφειας της χώρας, κρίσιμης προϋπόθεσης για τον αναγκαίο παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και για την επιτάχυνση της εξόδου της χώρας από την κρίση. Καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία των προγραμμάτων αυτών έχουν διαδραματίσει, τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και αποτελούν πρότυπο επιτυχούς σύμπραξης και συνεργασίας του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα. Και οι δύο αυτές πρωτοβουλίες υλοποιούνται με επιτυχία και με εντυπωσιακά μέχρι σήμερα αποτελέσματα».
Και συνέχισε, λέγοντας: «Έχουμε διαμορφώσει και είναι έτοιμο προς υλοποίηση αμέσως, ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης με 200εκ. ευρώ, τριακοσίων περίπου προεπιλεγμένων μεσαίου μεγέθους υγιών, εξαγωγικών επιχειρήσεων που είναι πελάτες μας, αναλαμβάνοντας κινδύνους και διευκολύνοντας έτσι όλο το κύκλωμα εξαγωγικής δραστηριότητας, που υποφέρει σήμερα από τη στενότητα ρευστότητας».
Στο πλαίσιο του Go International, στις τρεις προηγούμενες αποστολές πραγματοποιήθηκαν 4000 διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ 250 ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών, 20 εκ των οποίων είναι ερευνητικά κέντρα υψηλής τεχνολογίας και 500 περίπου εισαγωγικών επιχειρήσεων από 16 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ στην αποστολή της Μόσχας έχουν προγραμματισθεί περίπου 2000 συναντήσεις, με 250 ρωσικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Invest in Greece διοργανώνεται Real Estate Workshop στις 27 Μαΐου, που περιλαμβάνει σύντομη παρουσίαση από τις ελληνικές εταιρείες των επενδυτικών ευκαιριών σε ακίνητα στην Ελλάδα.
Στα χαρακτηριστικά της αποστολής αναφέρθηκε κατά το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς, λέγοντας: «Η προσέλευση των ρωσικών επιχειρήσεων στην επιχειρηματική μας αποστολή είναι αθρόα. Τα χαρακτηριστικά της αποστολής: Περίπου 250 ρωσικές επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι σήμερα, εκ των οποίων η πλειοψηφία ανήκει στον κλάδο των τροφίμων – ποτών, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και στον κλάδο του τουρισμού και του real estate. Από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων, πάνω από το 40% των συμμετοχών ανήκει στον κλάδο των τροφίμων-ποτών, ενώ το 8% των ελληνικών επιχειρήσεων της αποστολής δραστηριοποιείται στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, το 7% στα δομικά υλικά, το 5% στο real estate, το 4,5% στα καλλυντικά. Επιπλέον, συμμετοχές έχουμε και στους κλάδους: τουρισμός, εκκλησιαστικά είδη, υπηρεσίες, χημικά – πλαστικά, ενέργεια, φαρμακευτικά, συσκευασία. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 2.000 επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και ρωσικών επιχειρήσεων. Είμαστε σίγουροι ότι θα ξεπεράσουμε και τις πιο φιλόδοξες προσδοκίες, με δεδομένη της επιτυχία στο εγχείρημά μας και με εγγύηση την μακροχρόνια εμπειρία και τεχνογνωσία μας στην διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών».
Ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, κ. Χρήστος Δήμας, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία, ανέφερε ότι «από την ρωσική πλευρά στα πλαίσια προετοιμασίας της αποστολής και του Φόρουμ συνεργάστηκαν εντατικά επί 6 μήνες σημαντικοί θεσμικού φορείς ανάμεσά τους το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Μόσχας, Moscow Investment & Export Promotion Agency, οι επιχειρηματικοί φορείς OPORA και DELOVAYA ROSSIJA, Περιφερειακά Επιμελητήρια της Ρωσίας και επαγγελματικές ενώσεις, οι οποίοι αποτελούν τους συνεργάτες του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Ρωσία. Το αποτέλεσμα αυτής της αξιόλογης προσπάθειας είναι ο μεγάλος αριθμός ρωσικών επιχειρήσεων που λαμβάνουν μέρος στις συναντήσεις και αποτελεί τους δυνητικούς συνεργάτες της ελληνικής πλευράς σε όλη την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας κυρίως όμως της Κεντρικής Ρωσίας στους κλάδους τροφίμων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, ενέργειας, δομικών υλικών, κατασκευών, τουρισμού, φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, βιολογικών καλλυντικών, νέων τεχνολογιών, real estate και άλλων».
Στη Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν, εκ μέρους της επίσημης ρωσικής πλευράς, ο Αναπληρωτής Οικονομικού Συμβούλου της Πρεσβείας κ. Σεργέι Νικίτιν, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Μίχαλος, η Πρόεδρος του ΠΣΕ κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, εκπρόσωποι του ΣΕΒ και υψηλόβαθμα στελέχη της Eurobank που συμμετέχουν στην αποστολή.