Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 22ο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο παρουσίασε στις 22 Οκτωβρίου 2024 στην Αθήνα το 22ο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας με τίτλο «The Pale Blue Dot», το οποίο διοργανώνεται από την Επιτροπή Εταιρικής Υπευθυνότητας του Επιμελητηρίου.
Το Συνέδριο φιλοξένησε διακεκριμένους ομιλητές με επιδραστικές τοποθετήσεις για το μέλλον της βιωσιμότητας του πλανήτη μας και του είδους μας. Έμπνευση για το “Pale Blue Dot” ήταν η προοπτική της Γης όπως φαίνεται από το διάστημα - ως ένα αχνό γαλάζιο σημείο φωτός - και στόχος να συζητηθούν κρίσιμα και επίκαιρα θέματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του πλανήτη, όπως η Δέσμευση άνθρακα, η Βιοποικιλότητα, οι Κοινωνικοοικονομικές Επιπτώσεις Φυσικών Καταστροφών, η Πολιτισμική Ανοχή & Ένταξη, καθώς και να αναδειχθούν επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτές τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.
Στην έναρξη του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος υπογράμμισε ότι «Το 2024, η έννοια της βιωσιμότητας έχει καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα σύνθετο τοπίο γεωπολιτικών, ενεργειακών και κανονιστικών προκλήσεων. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, είναι κρίσιμη η ανάγκη για παγκόσμια συναντίληψη του ότι η βιωσιμότητα δεν είναι απλώς μια επιχειρηματική επιλογή, αλλά μια πλανητική αναγκαιότητα».
Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηλίας Σπυρτούνιας, ανέφερε ότι «οι σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις βιωσιμότητας, όπως η κλιματική κρίση, η απώλεια βιοποικιλότητας, οι κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και οι μετακινήσεις πληθυσμών δημιουργούν δυσβάσταχτες πιέσεις στην οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύονται σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία.»
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας Πάκης Παπαδημητρίου δήλωσε ότι «πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις στις οποίες απευθυνόμαστε έχουν να δώσουν περισσότερα στην προσπάθεια για βιωσιμότητα από το να συμμορφωθούν με το – ομολογουμένως πολύ απαιτητικό – κανονιστικό πλαίσιο. Οι επιχειρήσεις στις οποίες απευθυνόμαστε μπορούν να κάνουν όλα αυτά που απαιτεί η νομοθεσία (δε μπορούν να κάνουν και αλλιώς) αλλά μπορούν και να εμπνεύσουν. Μπορούν να εμπνεύσουν πελάτες, μπορούν να εμπνεύσουν άλλες επιχειρήσεις, μπορούν να εμπνεύσουν τους δικούς τους ανθρώπους.»
Το Συνέδριο εξέτασε και ανέλυσε διεθνείς πρακτικές και λύσεις τοπικής αλλά και υπερεθνικής κλίμακας που συνδέουν την επιχειρηματική λογική με μερικές από τις πιο κρίσιμες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές προκλήσεις της εποχής μας, και αναπτύχθηκε σε 4 θεματικές (Δέσμευση άνθρακα, Βιοποικιλότητα, Κοινωνικοοικονομικές Επιπτώσεις Φυσικών Καταστροφών, Πολιτισμική Ανοχή & Ένταξη). Οι διακεκριμένοι ομιλητές ήταν:
- Ο Καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του δήλωσε: «Αν η αρχή του σύμπαντος ήταν μια ώρα, το ανθρώπινο γένος έχει εμφανιστεί τα τελευταία 2 δευτερόλεπτα. Τα τελευταία 75 χρόνια, δηλαδή τα τελευταία εκατομμυριοστά αυτών των 2 δευτερολέπτων, το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι 50% παραπάνω από την υψηλότερη τιμή που είχε φτάσει τα τελευταία 800.000 χρόνια και έως το 1950, φυσικά εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η εποίκηση άλλων πλανητών είναι τελείως άτοπη και η μόνη λύση είναι να προστατεύσουμε τη γη μας, γιατί μόνο αυτή έχουμε.»
- O Δρ. Ευθύμιος Ταρτάρας, Head of Geoscience & CCS της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ, ο οποίος εξήγησε ότι το CCS είναι μέρος της λύσης για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς βοηθά στη δραστική μείωση των εκπομπών CO₂ που προέρχονται από βιομηχανικές δραστηριότητες, ενώ τόνισε ότι δεν ενέχει κίνδυνο η αποθήκευση στους γεωλογικούς σχηματισμούς καθώς και ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται αξιόλογα στις δεσμεύσεις της.
- Οι Λεωνίδας Κανελλόπουλος, Chief Sustainability and Innovation Officer του Ομίλου Τιτάν, Μαργαρίτα Βενιού, Chief Corporate Development, Governance & Communications Officer της Diana Shipping και Βασίλης Στενός, Founder & CEO της biotech εταιρείας Solmeyea, οι οποίοι ανέλυσαν τη χρήση τεχνολογίας CCUS (Carbon Capture Utilization and Storage) προσεγγίζοντας το θέμα από τη σκοπιά της μετάβασης των επιχειρήσεων και φορέων στη βιωσιμότητα και αναλύοντας τις συνδυαστικές ενέργειες που απαιτούνται από τη βιομηχανία, τη ναυτιλία και τη βιοτεχνολογία, για την υλοποίηση των λύσεων CCS/ CCU με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
- Η Μαρία Δαμανάκη, Σύμβουλος για το Κλίμα και τη Θαλάσσια Πολιτική και πρώην Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνομίλησε με τον Γιώργο Παξιμάδη, Ειδικό στον τομέα της Βιώσιμης Υδατοκαλλιέργειας, σημειώνοντας ότι η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών συνδέεται με ακραία καιρικά φαινόμενα και με δραματικές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος του European Scientific Advisory Board on Climate Change, Κωνσταντίνος Καρτάλης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συσχέτιση κλιματικής αλλαγής και βιοποικιλότητας και στο πως η προστασία της φύσης και η εφαρμογή λύσεων που στηρίζονται στις οικοσυστημικές υπηρεσίες μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις που επιφέρει η αλλαγή του κλίματος.
- Οι Θεοδώρα Αντωνακάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας στην Τράπεζα της Ελλάδος, Καθηγητής Θωμάς Μπαρτζάνας, Αντιπρύτανης Έρευνας, Οικονομικών και Ανάπτυξης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία των επενδύσεων, την ανάγκη για καινοτομία και ψηφιοποίηση του αγρο-διατροφικού κλάδου, καθώς και τον ρόλο που καλούνται να αναλάβουν οι νέοι αγρότες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.
- Ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συζήτησε για τις ανθεκτικές κοινωνίες και το ρόλο της επιστήμης στην καλύτερη προειδοποίηση και ενημέρωση, πριν και κατά τη διάρκεια εμφάνισης ενός έντονου καιρικού φαινομένου, με έμφαση στη λειτουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης.
- Ο Καθηγητής Alexander Betts, Brasenose College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος συζήτησε για την οικονομική ανάπτυξη μέσω της συμπερίληψης, την ανάγκη να αναθεωρήσουμε την επικρατούσα αφήγηση για τους πρόσφυγες και την ευημερία που μπορούν να προσφέρουν οι πληθυσμοί αυτοί στις χώρες φιλοξενίας.
- H Maria Clara Martin, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούν στο πεδίο σε παγκόσμιο επίπεδο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, καταρρίπτοντας μύθους που διαιωνίζουν μια τεχνητή και εσφαλμένη εικόνα, ξεκινώντας από την εκπαιδευτική και επαγγελματική κατάρτιση των πληθυσμών αυτών έως τις ρεαλιστικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους, στην προσπάθεια να διαφυλάξουν την ζωή και την ευημερία των ίδιων και των οικογενειών τους.
- Οι Μαρία Γαβουνέλη, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, Σοφία Κουβελάκη, CEO του The HOME Project και Ματίνα Τζώρτζη, Marketing Manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, σε μια συζήτηση για την κοινωνική ενσωμάτωση και ένταξη, μίλησαν για το θεσμικό πλαίσιο και πως αυτό εφαρμόζεται στην πράξη, καθώς και για το κενό που έρχεται να καλύψει η κοινωνία των πολιτών στην προστασία ευάλωτων πληθυσμών όπως τα ασυνόδευτα παιδιά- πρόσφυγες. Αναφέρθηκαν, επίσης, στο ρόλο του ιδιωτικού τομέα για τη προαγωγή προγραμμάτων που εστιάζουν στην κοινωνική ένταξη προσφυγικών και μεταναστευτικών κοινοτήτων.
- Μαθητές των American Community Schools of Athens παρουσίασαν το πρόγραμμα Youth-to- Youth, ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς οι νέοι, μέσα από εμπειρίες αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς, μπορούν να γίνουν οι πρωταγωνιστές του αύριο, δίνοντας έμπρακτα μαθήματα συμπερίληψης μέσα από την εκπαίδευση και δείχνοντας ότι η νεολαία είναι η «γέφυρα» προς μια πιο συμπεριληπτική και δίκαιη κοινωνία.
Το συνέδριο συντόνισαν τα Μέλη της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας Άντα Γιαννεσκή, Δημήτριος Δημόπουλος, Χρύσα Ελευθερίου, Βασιλική Κάπαρη, Μάρθα Κεσίσογλου, Κιάρα Κόντη, Ελίνα Κωνσταντίνου, Σωτήρης Πάστρας, Αλκιβιάδης Σιαράβας, Εύα Χιώτη.
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με το 22ο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας, έθεσε για ακόμα μια χρονιά επίκαιρα και κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία, συμμετέχοντας ενεργά και γόνιμα στον διάλογο με την Πολιτεία, τους Φορείς, τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία των Πολιτών για ένα βιώσιμο και συμπεριληπτικό μέλλον.
Η Επιτροπή Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με τη λήξη του 22ου της Συνεδρίου, δεσμεύεται να συνεχίσει το έργο της με δημιουργικότητα, ομαδικότητα και προσανατολισμό στο μέλλον, τις νέες τάσεις και την κατανόηση του παλμού της κοινωνίας και του επιχειρείν.
Μεγάλος Χορηγός: ΔΕΗ
Υποστηρικτής: ΔΕΔΔΗΕ
Αρωγοί: ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ABBVIE, APIVITA, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, COCA-COLA, COCA-COLA ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ, DELOITTE, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, EUROBANK, EY, ΕΥΔΑΠ, HELLENIQ ENERGY, IKEA, INTERAMERICAN, KPMG, METLEN ENERGY & METALS, MONDELEZ, MSD, ΝΝ HELLAS, NOVA, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, WELLA COMPANY, ZEPOS & YANNOPOULOS
Media Partners: BUSINESSNEWS.GR, DIRECTION BUSINESS NETWORK