Rupen Desai: Χρειαζόµαστε µια νέα γλώσσα για το µάρκετινγκ και την ανάπτυξη
Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ
O Rupen Desai, γνωστός κυρίως από το ρόλο του ως Global CMO της Dole, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι απόψεις και οι θέσεις του για τη νέα εποχή του µάρκετινγκ και του ίδιου του επιχειρείν, όµως, πρέπει να έχουν την προβολή που τους αρµόζει. Με την αφορµή, λοιπόν, της συµµετοχής του στο επικείµενο 1ο Better Marketing Conference, που διοργανώνει ο Σύνδεσµος ∆ιαφηµιζοµένων Ελλάδος τον Οκτώβριο στην Αθήνα, µίλησε στο adbusiness για το προσωπικό του purpose αλλά και για την ανάγκη να µετακινηθούµε προς ένα νέο µοντέλο δηµιουργίας αξίας.
adb Tι σας έκανε να αποδεχτείτε την πρόσκληση του Σ∆Ε και να συµµετάσχετε ως οµιλητής στο 1ο Better Marketing Conference που θα διοργανωθεί τον Οκτώβριο στην Ελλάδα;
Ήταν µια από τις πιο εύκολες αποφάσεις που έχω πάρει στη ζωή µου. Όταν σου τηλεφωνούν άτοµα που θαυµάζεις και σου ζητούν να έρθεις σε µια από τις πιο όµορφες χώρες του κόσµου, προκειµένου να µοιραστείς τις απόψεις σου για ένα από τα πιο αγαπηµένα σου θέµατα, τότε η απόφαση λαµβάνεται µέσα σε δύο δευτερόλεπτα και ολοκληρώνεται µε ένα ηχηρό «φυσικά και ναι!»
Πιστεύω ότι το µάρκετινγκ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόµι αυτήν τη στιγµή. Η πραγµατική συζήτηση πρέπει να είναι γύρω από τη δηµιουργία αξίας και τον κεντρικό ρόλο του µάρκετινγκ σε αυτή την προσπάθεια. Η σηµερινή κυρίαρχη τάση καθορισµού της αξίας µε τρόπο γραµµικό, -“degenerative” και “dehumanized”- που δηµιουργεί οικονοµική αξία µόνο για τους µετόχους, ενώ αποτυγχάνει να καλύψει τις ανάγκες µας, τις ανάγκες των µελλοντικών γενεών και του πλανήτη .Το µάρκετινγκ διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει η αιχµή του δόρατος της βραχυπρόθεσµης ενεργοποίησης των πωλήσεων και να χάσει τη µεγαλύτερη ευκαιρία της εποχής µας, που είναι η δηµιουργία αξίας για τη µακροπρόθεσµη ευηµερία όλων.
adb Έχετε ορίσει σαν προσωπικό σας σκοπό (purpose) τη δηµιουργία επιχειρήσεων που µας επιτρέπουν να έχουµε ήσυχη τη συνείδησή µας ή, όπως αναφέρετε στην παρουσία σας στα social media, “building businesses that our conscience can live with”. Ποια είναι τα βασικά εµπόδια και οι δυσκολίες που µπορεί να προκύψουν στην προσπάθεια να επιτευχθεί αυτό;
Η συγκεκριµένη φράση περιγράφει το ταξίδι µου να γίνω καλύτερος πατέρας όχι απλά καλύτερος marketer.
Θα χρειαστεί να ξεπεράσουµε την επικέντρωση στο «βραχυπρόθεσµο» και να σταµατήσουµε να εξετάζουµε την ανάπτυξη µε µοναδικό κριτήριο την «ευηµερία των µετόχων». Πρέπει να συνειδητοποιήσουµε ότι εκτός από το χρηµατοοικονοµικό κεφάλαιο, οφείλουµε να διασφαλίζουµε θετική απόδοση και για άλλες σηµαντικές µορφές κεφαλαίου (ανθρώπινο, κοινωνικό, πλανητικό). Η µεγαλύτερη πρόκληση της εποχής µας είναι η δηµιουργία πραγµατικής, ουσιαστικής αξίας. Η πορεία αυτή ξεκινά µε την αλλαγή του τρόπου µε τον οποίο βλέπουµε και µετράµε την επιτυχία, µε τη µετακίνηση προς τη δηµιουργία θετικής απόδοσης για κάθε µορφή κεφαλαίου ώστε να διασφαλίσουµε µακροπρόθεσµη ευηµερία για όλους. Αυτή η εξέλιξη θα τροφοδοτήσει τη δηµιουργικότητα, την καινοτοµία και τις λύσεις που απαιτούνται µεταξύ ατόµων, κοινωνίας, κυβερνήσεων και εταιρειών, προκειµένου να προχωρήσουµε προς µια οικονοµία ευηµερίας (well-being economy), στην οποία ευδοκιµούν όλοι και όχι µόνο λίγοι.
Νοµίζω ότι το πιο σηµαντικό µάθηµα που έχουµε πάρει, είναι η συνειδητοποίηση πως η πραγµατοποίηση συστηµικών αλλαγών δεν είναι εύκολη, είναι όµως απαραίτητη. Τα χρηµατοοικονοµικά µας συστήµατα, τα συστήµατα µετρήσεων, τα συστήµατα ανταµοιβής και αναγνώρισης, είναι όλα προσανατολισµένα προς το κέρδος και λειτουργούν σε βάρος ενός τρόπου σκέψης που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Πιστεύω ότι όταν αυτό που ονοµάζουµε «purpose» τοποθετείται στην καρδιά του επιχειρηµατικού µοντέλου, συµβάλλει στην αλλαγή του µοντέλου οικονοµικής ανάπτυξης. Πρέπει το purpose να υπαγορεύει πώς γίνονται οι επιλογές στην επιχείρηση, πού κατανέµονται οι πόροι, πού γίνονται οι επενδύσεις, πώς τα απόβλητα µπορούν να αποτελέσουν µια µεγάλη πηγή εσόδων. Επίσης, πρέπει να µπορεί να κινητοποιήσει όχι µόνο τους ανθρώπους που εργάζονται για την εταιρεία, αλλά ακόµη περισσότερο τους συνεργάτες της επιχείρησης και τους καταναλωτές ευρύτερα.
Μέσω της δουλειάς µας, είτε στην Dole είτε στην Elida Beauty της Unilever, στην Johnson & Johnson Vision Care, στο Copenhagen Cartel, στη Zespri, στη Sustenir, στην Una Terra ή όπου αλλού, σκοπεύουµε να χρησιµοποιήσουµε τις «υπερδυνάµεις» µας για να δηµιουργήσουµε ένα νέο µοντέλο ανάπτυξης: ένα µοντέλο που αποµακρύνεται από το τρέχον «εξορυκτικό»( extractive), προς ένα πιο «ανθρώπινο», πιο «αναγεννητικό» (regenerative), που χτίζει ευηµερία για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, καθώς οι επιχειρήσεις ευδοκιµούν. Άλλωστε, όπως συνηθίζω να λέω, «#purposeful is what #purposeful does».
adb Θα µπορούσατε να µας δώσετε κάποιες παραπάνω πληροφορίες για την Una Terra Venture Capital και τη Shed 28; Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές τους και ποιος είναι ο δικός σας ρόλος εκεί;
Πριν από έξι χρόνια, ξεκινήσαµε τη The Shed 28 (TS/28), µια εταιρεία που συνδέει την ανάπτυξη µε το purpose και χρησιµοποιεί τις δυνάµεις του µάρκετινγκ, της δηµιουργικότητας, της βιωσιµότητας και της καινοτοµίας, για να ξεκλειδώσει νέα µοντέλα αξίας που ωφελούν πολλαπλά ενδιαφερόµενα µέρη και κλιµακώνουν τον θετικό αντίκτυπο σε όλα τα επίπεδα. Σε αντίθεση µε τις συµβατικές συµβουλευτικές επιχειρήσεις, η δική µας «outside-in» προσέγγιση διασφαλίζει ότι τα στρατηγικά σχέδια δεν αναπτύσσονται απλώς, αλλά υλοποιούνται, κάτι το οποίο θεωρούµε απαραίτητο για τον πραγµατικό µετασχηµατισµό. ∆εν πρόκειται για κάτι καινούργιο για εµάς. Τον Απρίλιο του ’23, ολοκληρώσαµε την πορεία µας στο ρόλο του «outside-in» Chief Marketing Office για την Dole Sunshine Co. Για περισσότερο από τέσσερα χρόνια, ενορχηστρώσαµε έναν επιχειρηµατικό µετασχηµατισµό µε γνώµονα το purpose, που επηρέασε θετικά τους ανθρώπους, τον πλανήτη και την ευηµερία. Επίσης, απέσπασε διεθνή αναγνώριση και διακρίσεις όπως το Grand Prix for Business Transformation στα Cannes Lions, το Client of the Year στα Clio Health, το D&AD Impact κ.λπ., αποδεικνύοντας τη δέσµευσή µας ότι το µάρκετινγκ µπορεί να δηµιουργήσει αξία και να απελευθερώσει την ουσιαστική αλλαγή.
Φιλοδοξία µας στην TS/28 είναι να συνεργαζόµαστε µε οργανισµούς που ενδιαφέρονται πραγµατικά να µεγιστοποιήσουν τον θετικό αντίκτυπο της λειτουργίας τους. Σε αυτό το ταξίδι, το χρηµατοοικονοµικό κεφάλαιο µπορεί να δηµιουργήσει αξία για το ανθρώπινο κεφάλαιο και για τον πλανήτη.
Το Una Terra γεννήθηκε από µια κοινή επιθυµία: να δηµιουργήσει οικονοµική ευηµερία, διασφαλίζοντας παράλληλα ευηµερία για τους ανθρώπους και τον πλανήτη - να γίνει ο κόσµος πιο βιώσιµος. Πιστεύουµε ότι οι συνδεόµενες µεταξύ τους προκλήσεις της κλιµατικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας αποτελούν τη µεγαλύτερη οικονοµική ευκαιρία της εποχής µας. Έτσι, όταν µας τηλεφώνησε η Una Terra, συνειδητοποιήσαµε ότι είναι µια τεράστια ευκαιρία για εµάς να συνεργαστούµε µαζί τους και συνακόλουθα µε τις εταιρείες στις οποίες επενδύει το εν λόγω fund. Η δυνατότητα να βοηθήσουµε να αναπτυχθούν µε ταχύτητα, βιώσιµες τεχνολογίες και εταιρείες, οδήγησε στην ευτυχή αυτή σύγκλιση σε επίπεδο purpose, των Una Terra και TS/28.
Υποψιάζοµαι ότι δηµιουργούµε ένα µοναδικό και πρωτότυπο µοντέλο στο χώρο του impact funding. H συνεργασία µε την Una Terra, τόσο ως Chief Marketing Office όσο και ως Venture Partner, επιτρέπει στις εταιρείες στις οποίες επενδύουµε, να έχουν πρόσβαση σε µάρκετινγκ παγκόσµιας κλάσης και σε go-to-market ηγεσία από την πρώτη µέρα. Η συνθήκη αυτή αποτελεί ένα µοναδικό µοντέλο αξίας γι’ αυτές αλλά και για τους εταίρους και τους επενδυτές και δηµιουργεί την ευκαιρία να επιταχυνθούν ο θετικός αντίκτυπος και η εµπορική ευηµερία.
adb Μπορεί, λοιπόν το Μάρκετινγκ να µας οδηγήσει σε ένα καλύτερο µέλλον; Μπορούν τα brands να αποτελέσουν «δύναµη για το καλό»; Είναι, όντως, δυνατόν να περάσουµε από αυτήν την «εξορυκτική» ανάπτυξη (extractive growth) που συζητάµε, σε ένα διαφορετικό µοντέλο δηµιουργίας αξίας;
Στο παρελθόν, το Marketing είχε µια «θέση στο τραπέζι», όπως συνηθίζουµε να λέµε, καθώς διατηρούσαµε ηγετικό ρόλο όσον αφορά τη δηµιουργία αξίας. Τις τελευταίες δεκαετίες, χάσαµε το δρόµο µας, και ο λόγος είναι αυτή η πολύ ισχυρή παγκόσµια δύναµη που λέγεται καταναλωτισµός. Αρχίσαµε, λοιπόν, να «γιορτάζουµε» την «εξορυκτική» δηµιουργία αξίας, δηµιουργώντας concepts όπως «fast fashion», «planned obsolesce», «upsizing», «premiumization», χωρίς να σκεφτόµαστε τις επιπλέον συσκευασίες και το έξτρα πλαστικό που «ρίχναµε» στο µείγµα. Γιορτάζαµε την αύξηση της διείσδυσης στην αγορά και της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίµων και ποτών. Από την άλλη πλευρά, οι περισσότερες προσπάθειες βιωσιµότητας από τις εταιρείες εξακολουθούν να ακολουθούν τη λογική του να «κάνουµε λιγότερο κακό». Στην πραγµατικότητα, όµως, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουµε πως δεν έχει αποµείνει µεγάλο µέρος του πλανήτη για να προστατεύσουµε, άρα δεν αρκεί να µειώσουµε το κακό, πρέπει να αλλάξουµε τον τρόπο που λειτουργούµε.
Η ευκαιρία µας βρίσκεται στη δηµιουργία µιας νέας «γλώσσας» Μάρκετινγκ, µιας ανθρωποκεντρικής γλώσσας για τη δηµιουργία αξίας που βασίζεται σε µια «αναγεννητική» (regenerative) νοοτροπία, όπου το purpose δεν περιορίζεται σε µια δίλεπτη «διαφηµιστική» ταινία. Αντιθέτως, είναι το purpose που αλλάζει το τι φτιάχνει η εταιρεία, πώς το φτιάχνει, πώς το συσκευάζει και το αποστέλλει, πώς κάνει τους καταναλωτές να αισθάνονται και να συµπεριφέρονται και πώς αυτό οδηγεί σε λιγότερη σπατάλη, λιγότερα απόβλητα και περισσότερη ευηµερία, όχι µόνο για την κοινωνία αλλά και για τον πλανήτη.
Αυτό, άλλωστε, έκανε το Μάρκετινγκ στα καλύτερά του, στο παρελθόν. Η ευκαιρία µας έγκειται στο να επιστρέψουµε στη δηµιουργία αξίας, µε την αξία αυτή να συνίσταται στην ευηµερία για όλα τα µέρη και να µην περιορίζεται στη δηµιουργία κέρδους για τους µετόχους σε βάρος άλλων. Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων θα πρέπει να µην είναι πλέον «εξορυκτική»/εξαντλητική, αλλά να έχει θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους και στον πλανήτη. Γι’ αυτό η βιωσιµότητα είναι στην εποχή µας η µεγαλύτερη ευκαιρία για το Μάρκετινγκ.
adb H Τεχνητή Νοηµοσύνη (Αrtificial Intelligence) σας προβληµατίζει; Μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για ένα καλύτερο και πιο βιώσιµο µέλλον;
Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τεχνητή Νοηµοσύνη έχει τεράστια δύναµη µετασχηµατισµού και ότι ήρθε για να µείνει. Και, όπως κάθε τέτοια τεχνολογία, έχει τη δυνατότητα να κάνει σπουδαία πράγµατα (ή όχι).
Η ΤΝ έχει ή θα έχει σύντοµα τη δύναµη να λύνει ανισότητες, να βοηθά άτοµα µε αναπηρία, να επιλύει υγειονοµικές κρίσεις, να προσφέρει υψηλότερη ποιότητα ζωής σε όσους τη χρησιµοποιούν καθηµερινά, να επιταχύνει βιώσιµους µετασχηµατισµούς.
Ωστόσο, δεδοµένου του ρυθµού µε τον οποίο αναπτύσσεται, ανησυχώ ότι απέχει πολύ ακόµη από το να µπορεί να θεωρηθεί «τέλεια». Πολύ συχνά, είναι biased, και αυτό αποτελεί ένα σοβαρό και δυσεπίλυτο πρόβληµα, καθώς εκπαιδεύεται χρησιµοποιώντας biased δεδοµένα και αναπτύσσεται από biased ανθρώπους.
Αυτό γίνεται ακόµη πιο σοβαρό όταν χρησιµοποιείται για λάθος λόγους. Η ιστορία µάς έχει διδάξει πως όταν η τεχνολογία βρίσκεται σε λάθος χέρια, σε προκατειληµµένα ή µεροληπτικά χέρια, στα χέρια των «λίγων», τείνει να κάνει τον κόσµο πιο άνισο, όχι ίσο. Χάσαµε την ευκαιρία να ορίσουµε τους κανόνες στο journey 2.0 (social media) και προσπαθούµε εδώ και µία δεκαετία να διορθώσουµε το πρόβληµα. Η ανάγκη των καιρών µας δεν είναι απλώς η ΤΝ, αλλά η Υπεύθυνη ΤΝ, εκείνη που έχει «εµποτιστεί» µε την αρχαία ελληνική λέξη ήθος (ethos).
adb Είστε µέλος του Executive Board και VP Asia-Pacific της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας ∆ιαφηµιζοµένων (WFA). Ποιες είναι οι προτεραιότητες για την περιοχή;
Είµαι εξαιρετικά υπερήφανος που αποτελώ µέλος του Εκτελεστικού Συµβούλιου της WFA. Ενώνοντας περισσότερα από 150 από τα µεγαλύτερα brands παγκοσµίως και 60 εθνικούς συνδέσµους διαφηµιζοµένων, η WFA αντιπροσωπεύει περίπου το 90% της παγκόσµιας επένδυσης σε µάρκετινγκ και επικοινωνία. Είναι ο µόνος παγκόσµιος οργανισµός που εκπροσωπεί τα κοινά συµφέροντα των marketers, µε στόχο καλύτερη, πιο αποτελεσµατική και υπεύθυνη εµπορική επικοινωνία - χωρίς agencies ή πλατφόρµες να εµπλέκονται στην ατζέντα του.
Η περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις όσον αφορά στο marketing, παράλληλα µε ένα ποικιλόµορφο media οικοσύστηµα, διαφορετικό από εκείνο της Ευρώπης, της Αφρικής και της Βόρειας Αµερικής. Μαζί µε το Advisory Board της WFA στην Ασία, βοηθάµε να διαµορφωθεί ένα πλάνο εργασιών που ευθυγραµµίζεται µε τις επείγουσες ανάγκες των marketers στην περιοχή και τους δίνει τη δυνατότητα να δηµιουργήσουν καλύτερες καµπάνιες µάρκετινγκ, που οδηγούν σε ανάπτυξη.
Οι προτεραιότητες για την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού περιλαµβάνουν κατ’ αρχάς την καθιέρωσή της ως παγκόσµιου κόµβου καινοτοµίας. Εξάλλου, η εν λόγω περιφέρεια αφενός αποτελεί κινητήριο δύναµη για την παγκόσµια ανάπτυξη, συνεισφέροντας περίπου τα δύο τρίτα αυτής πέρυσι και µε πρόβλεψη να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόµενη περιφέρεια για το 2024, αφετέρου λειτουργεί ως πεδίο πολλών αναδυόµενων τάσεων µάρκετινγκ από τις οποίες µπορεί να µάθει ο υπόλοιπος κόσµος. Επίσης, προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της ενότητας εντός της περιοχής, η διευκόλυνση της ανταλλαγής γνώσεων και της συνεργασίας µεταξύ υψηλόβαθµων και έµπειρων marketers, προκειµένου να εµπνεύσουν, να επηρεάσουν και να διαµορφώσουν εθελοντικά πρότυπα για την περιοχή (για παράδειγµα, αναφορικά µε τη χρήση ΤΝ στο µάρκετινγκ, το brand safety ή τη βιωσιµότητα). Ακόµη, θέλουµε να µετατρέψουµε τις παγκόσµιες προκλήσεις σε περιφερειακές και τοπικές πρωτοβουλίες, λαµβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές κουλτούρες αλλά και αγορές σε ολόκληρη την Ασία.
adb Θα µπορούσατε να µας περιγράψετε το ταξίδι που σας οδήγησε να θέσετε τη βιωσιµότητα και την επιχειρηµατική ηθική ως κορυφαίες προτεραιότητές σας;
Το ταξίδι µου µε στόχο να πραγµατώσω τον προσωπικό µου σκοπό (building businesses that my conscience can live with), για τον οποίο συζητήσαµε προηγουµένως, είναι ένας συνδυασµός από ευτυχείς συγκυρίες και ηθεληµένες πράξεις που οδήγησαν στην κατάλληλη ευκαιρία, µε τους σωστούς ηγέτες.
Η Unilever ήταν ο µεγαλύτερος πελάτης της MullenLowe στην οποία εργαζόµουν και το δικό της ταξίδι βιωσιµότητας, το Unilever Sustainable Living Plan και η δηµιουργία brands µε purpose, διαµόρφωσε σε µεγάλο βαθµό την πίστη µου στην πραγµατική αλλαγή που µπορεί να φέρει το purpose όταν χρησιµοποιείται σωστά. Απέκτησα µερικούς καταπληκτικούς µέντορες και φίλους στη Unilever κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, το οποίο στη συνέχεια έγινε πιο συνειδητό, µε τη θητεία µου στην Edelman, όπου έµαθα πως η δράση, η υποστήριξη και η επικοινωνία από πολλά ενδιαφερόµενα µέρη παράλληλα διαδραµατίζουν καθοριστικό ρόλο στη δηµιουργία των κατάλληλων συνθηκών για αλλαγή.
Αυτό το ταξίδι έγινε τελικά απόλυτα συνειδητό, όταν απέκτησα τις κόρες µου, πριν από 11 χρόνια. Η Mia και η Μae, που είναι τώρα 11 και 8 ετών, µε «υποχρεώνουν» να θέλω να αλλάξω τον κόσµο. Γιατί δεν έχουµε το περιθώριο να περιµένουµε έως το 2073 για να επιτύχουµε τους SDG στόχους, ούτε µπορούµε να περιµένουµε 130 χρόνια ακόµη για να επιτύχουµε πραγµατική ισότητα των φύλων. Συνειδητοποιώ πλέον ότι πρέπει να χρησιµοποιήσω τις «υπερδυνάµεις» µου για να δηµιουργήσω µια νέα «γλώσσα» ανάπτυξης, µια γλώσσα που δεν είναι, όπως προανέφερα, «extractive», αλλά ανθρώπινη και «αναγεννητική».
adb Μιλάτε για δηµιουργία αξίας για πολλά ενδιαφερόµενα µέρη. Μπορείτε να µας δώσετε ένα παράδειγµα δουλειάς που απεικονίζει αυτό το concept και παράλληλα να µας εξηγήσετε τι σας ενθουσιάζει σε αυτό;
Η δουλειά και ο τρόπος σκέψης µας στη συνεργασία της Dole µε την Ananas Anam αναφορικά µε το Pinatex (υποκατάστατο δέρµατος φτιαγµένο από τα φύλλα του ανανά), ήταν συναρπαστικά όσον αφορά τη διαµόρφωση του τρόπου µε τον οποίο εµείς, ως άνθρωποι, βλέπουµε τα απόβλητα. Γιατί τα απόβλητα δεν είναι απόβλητα µέχρι να αποφασίσουµε εµείς ότι είναι απόβλητα! Μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερα στο Contagious γι’ αυτήν τη βραβευµένη δουλειά στα Cannes Lions (2022), αλλά αυτό που θέλω να υπογραµµίσω είναι πως αυτό που µε ενθουσιάζει περισσότερο σχετικά µε αυτή, είναι η δηµιουργία του λεγόµενου Climate Optimism.
Βρισκόµαστε στο σταυροδρόµι δύο εξίσου κακών: του πεσιµισµού και της καταστροφολογίας για την κλιµατική αλλαγή (climate doom-ism) και της άρνησής της (climate denial). Χρειαζόµαστε ένα νέο αφήγηµα γύρω από την κλιµατική αλλαγή. Χρειαζόµαστε εικόνες και ιστορίες που θα απελευθερώσουν τα θετικά µας συναισθήµατα σχετικά µε την απαιτούµενη µετάβαση. Που θα µας δείχνουν πώς θα ήταν τα πράγµατα που θα εµπνέουν δράση και θα δηµιουργούν µια αίσθηση purpose. Ο αισιόδοξος ακτιβισµός είναι ένα κίνηµα στο οποίο συµµετέχω µε ενθουσιασµό, γιατί εµπεριέχει ελπίδα, καινοτοµία και θετική αλλαγή.
Νοµίζω ότι ήταν ο David Attenborough εκείνος που είπε την παρακάτω φράση στο COP26, η οποία συνοψίζει απόλυτα όσα αναφέρω: «Εάν δουλεύοντας χωριστά, είµαστε µια δύναµη αρκετά ισχυρή για να αποσταθεροποιήσει τον πλανήτη µας, τότε σίγουρα εάν συνεργαστούµε, θα είµαστε αρκετά ισχυροί για να τον σώσουµε».
Info
O Rupen Desai είναι οµιλητής του Better Marketing Conference, που διοργανώνεται από τον Σ∆Ε και θα διεξαχθεί την 1/10/24 στο Ωδείο Αθηνών
Η διάθεση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει. Περισσότερα ΕΔΩ
Η Direction Business Network είναι περήφανος χορηγός της διοργάνωσης