To site χρησιμοποιεί cookies. Επιλέγοντας “Αποδοχή”, σημαίνει ότι συμφωνείτε με την χρήση των cookies όπως αναγράφεται στους όρους πολιτικής.
ΑΠΟΔΟΧΗ COOKIES
Menu

Vegan προϊόντα: Παραπάνω από µια τάση

Vegan προϊόντα: Παραπάνω από µια τάση

Τα προϊόντα vegan διατροφής φαίνεται πως έχουν έρθει για να µείνουν και εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριµένο τοµέα, µας εξηγούν πώς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτό το εγχείρηµα, ενώ, επίσης, καταθέτουν τις εκτιµήσεις τους όσον αφορά τις τάσεις που διαµορφώνονται στο πεδίο και θα µας απασχολήσουν στο άµεσο µέλλον.

Σοφία Παΐζη


∆ιευθύντρια Marketing Agrino - ΕΥ.ΓΕ. Πιστιόλας ΑΒΕΕ

Υγιεινή διατροφή και περιβαλλοντική συνείδηση

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται µια σταθερά ανοδική στροφή του καταναλωτικού κοινού προς την υγιεινή διατροφή, συνδυασµένη παράλληλα µε µια αυξηµένη περιβαλλοντική συνείδηση. Οι δύο αυτές συνθήκες συναντιούνται στο βιγκανισµό, ο οποίος δεν µοιάζει να είναι µια παροδική τάση, αλλά µάλλον µια γενικότερη στάση ζωής που κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς.

Η γενικότερη στροφή του καταναλωτικού κοινού σε φυτικές πρωτεΐνες συνδυασµένη µε τις ειδικές συνθήκες της πανδηµίας, επέφεραν σηµαντική ανάπτυξη στην αγορά των οσπρίων της τάξης του 26% (σε αξία, στοιχεία IRI 2020). Εδώ και ένα χρόνο, η Agrino επαναλάνσαρε τη σειρά των οσπρίων της µε νέες µοναδικές συσκευασίες, αλλά και µε ολόφρεσκη 360o επικοινωνία, προτείνοντας την ένταξη των οσπρίων στο καθηµερινό µας τραπέζι µε νέους, υγιεινούς τρόπους, πέραν των γνωστών παραδοσιακών. Η νέα προσέγγιση αγκαλιάστηκε από τους καταναλωτές και στέφτηκε µε εξαιρετική επιτυχία, φέρνοντας ανάπτυξη πωλήσεων υπερδιπλάσια του µέσου όρου της αγοράς και συνεπώς συνεχή ανάπτυξη του µεριδίου αγοράς.

Με ιστορία που κρατά πάνω από µισό αιώνα, η Agrino αποτελεί µια από τις πιο γνωστές και επιτυχηµένες µάρκες στην ελληνική αγορά, προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Με σταθερά ανοδική πορεία, έχει καταφέρει µε προσήλωση στους στόχους της να κερδίσει την πρώτη θέση στο καλάθι των καταναλωτών ήδη από τη δεκαετία του 1980. Η ποιότητα αποτελεί την πρώτη θεµελιώδη αξία της επιτυχηµένης πορείας της Agrino. Σε αυτή την αξία επενδύει και ενισχύει συνεχώς τη δυναµική των προϊόντων της, λανσάροντας διαρκώς νέα προϊόντα.

Αξίζει να τονιστεί ότι ήδη από το 2006, η Agrino πρωτοπορεί, συµβάλλοντας καθοριστικά στην αναβίωση της καλλιέργειας οσπρίων στην Ελλάδα και παράγοντας ελληνικά όσπρια, καλλιεργηµένα σε στενή συνεργασία µε τους ντόπιους παραγωγούς, σύµφωνα µε τις αρχές της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΟΓΠ), αφού σε παγκόσµια πρώτη αναγράφει το όνοµά τους καθώς και την περιοχή καλλιέργειας πάνω στη συσκευασία, ενώ παραµένει η µόνη εταιρεία στην Ελλάδα που έχει πλήρη ιχνηλασιµότητα στα προϊόντα εγχώριας παραγωγής, και µία από τις ελάχιστες παγκοσµίως.

Χρήστος Κατσούλας


Εµπορικός ∆ιευθυντής, Bιολάντα

Συνεχώς αυξανόµενη η ζήτηση

Η τάση για προϊόντα vegan σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, τροφίµων και µη, είναι γνωστή και συνεχώς αυξανόµενη. Εντοπίζοντας λοιπόν το κενό της αγοράς µπισκότων σε αυτή την κατηγορία και µε δεδοµένο πως η παραγωγή µπισκότων vegan είναι εφικτή για εµάς, αποφασίσαµε να παράγουµε 100% φυτικά µπισκότα ιδανικά για µια vegetarian ή vegan διατροφή, ώστε να καλύψουµε τις ανάγκες του vegan κοινού για ένα απολαυστικό snack, πλούσιο σε φυτικές ίνες και απαλλαγµένο από λιπαρά ζωικής προέλευσης.

Όσον αφορά τις τάσεις που διαµορφώνονται στο πεδίο και θα µας απασχολήσουν στο άµεσο µέλλον, τα σηµεία των καιρών δείχνουν πως οι καταναλωτές προτιµούν πιο healthy προϊόντα, τα οποία είναι απαλλαγµένα από πρόσθετα µε ιδιαίτερη προτίµηση σε εκείνα που περιέχουν λιγότερη ή καθόλου ζάχαρη.  Ίσως η καραντίνα έδωσε στον κόσµο το χρόνο να σκεφτεί και να αναθεωρήσει τις βάσεις πάνω στις οποίες είχε χτίσει τις διατροφικές του συνήθειες, µε αποτέλεσµα να εµφανιστεί η τάση για όσο το δυνατόν πιο φυσικά και ακατέργαστα προϊόντα πολύ νωρίτερα σε σχέση µε τις προβλέψεις που είχαν προκύψει από µελέτες συµπεριφοράς καταναλωτών.

Κάτια Στάικου


Commercial Director, ΕλGen

Το µέλλον είναι vegan

Η αγάπη µου για την υγιεινή διατροφή µετρά πολλά χρόνια. Από µικρή έµαθα πόσο σηµαντική είναι η σωστή θρέψη του οργανισµού και πλέον, για εµένα αλλά και για την οικογένειά µου, µαζί µε τη γυµναστική, είναι τρόπος ζωής. Η µετάβαση προς µια vegan διατροφή λοιπόν είναι το φυσικό επακόλουθο για µια φιλοσοφία ζωής γεµάτη ευεξία αλλά και ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον. Μέσα από την έρευνά µου ανακάλυψα εταιρείες και προϊόντα που ξεφεύγουν από τις τετριµµένες επιλογές της vegan διατροφής και πάνε το θέµα ένα βήµα πιο πέρα. Προϊόντα που συνδυάζουν νέες τεχνολογίες και κάνουν τη διαφορά σε ένα κοµµάτι της αγοράς που ακόµα βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην Ελλάδα. Αποφάσισα λοιπόν να ασχοληθώ µε αυτό το κοµµάτι πιο ουσιαστικά. Το µέλλον άλλωστε είναι vegan και η στροφή προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη ξεκινήσει - όχι µόνο για εµάς. Για ένα βιώσιµο, υγιές µέλλον και περιβάλλον για την επόµενη γενιά, τη next generation, που άλλωστε είναι και το όνοµα της ΕλGen.  Όσο για τα επόµενα βήµατα, είναι πολλά και η κουβέντα µας µόλις ξεκίνησε. Υπάρχουν πρωτοπορίες τις οποίες συζητάµε, που θα ταράξουν τα νερά και θα αλλάξουν τον τρόπο που αντιµετωπίζουµε τη διατροφή και την τροφική αλυσίδα. Stay tuned...

Ελευθερία Μητακάκη


CMO - Partner, Value for Life Foods

Πίστη σε µια ολιστική προσέγγιση της διατροφής

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΧΘΗΚΑΜΕ

Η νέα παγκόσµια τάση είναι η στροφή προς µια καλύτερη ποιότητα ζωής (wellness) και πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή έχει η διατροφή. Οι καταναλωτές είναι πιο ενηµερωµένοι για τα οφέλη της ευεργετικής διατροφής (enlightened consumers) και έχουν συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι η υγεία και η ευεξία συνδέονται άρρηκτα µε τη σωστή διατροφή.

Οι καταναλωτές τρώνε πλέον «πιο έξυπνα», που σηµαίνει ότι επιλέγουν βελτιστοποιηµένα, good-for-you και τεχνολογικά προηγµένα προϊόντα διατροφής. Spreads & butters µε ξηρούς καρπούς και σπόρους χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, αλάτι και συντηρητικά, plant based ή ενισχυµένα µε πρωτεΐνη τρόφιµα κυριαρχούν στις προτιµήσεις του κοινού.

Το megatrend της υγιεινής και λειτουργικής διατροφής (Healthy & Functional Nutrition) συµπληρώνεται και ολοκληρώνεται µε µια άλλη µεγάλη τάση, αυτή της Φυτικής ∆ιατροφής (Plant Nutrition). Παρατηρείται µια αυξανόµενη στροφή πολλών καταναλωτών σε µια “Vegan - Vegetarian” διατροφή. Ωστόσο, πολύ πιο αυξανόµενο και ευρύ είναι και το ποσοστό αυτών που θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος, λαµβάνοντας την απαραίτητη για τον οργανισµό πρωτεΐνη από φυτικές πηγές, όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα όσπρια (Flexitarians).

Η µεγάλη αυτή στροφή του κόσµου στη φυτική διατροφή υποστηρίζεται όχι µόνο για λόγους υγείας και ευεξίας. Σηµαντικό γεγονός σε αυτήν τη νοοτροπία αποτελεί ότι η φυτική διατροφή συµβάλλει ενεργά στη βιωσιµότητα του πλανήτη και σέβεται απόλυτα το περιβάλλον.

Η σειρά προϊόντων Real & Honest προέκυψε από µελέτη των παραπάνω τάσεων από την εταιρεία µας και το πολυετές know-how που έχουµε στην επεξεργασία των ξηρών καρπών και των σπόρων καθώς επίσης και την τεχνογνωσία µας στην παραγωγή προϊόντων σε µορφή αλειµµάτων, πραλινών και σοκολατοποιίας.

ΤΟ BRAND REAL & HONEST ΠΟΥ ∆ΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ

Η Real & Honest γεννήθηκε από την πίστη µας σε µια ολιστική προσέγγιση της διατροφής, καθώς και την ανάγκη ότι ο καθένας πρέπει να βρίσκει εύκολα τη σωστή τροφή για κάθε στιγµή της ηµέρας. ∆ύναµή µας τα καθαρά αγνά υλικά, που αποτελούν την καλύτερη πηγή πρωτεϊνών. Υπόσχεσή µας, η υψηλή διατροφική αξία και η πραγµατικά απολαυστική γεύση.

Η σειρά στοχεύει σε µια ευρεία ποικιλία µοναδικών προϊόντων για διάφορες στιγµές της ηµέρας. Σηµαντικό στην επικοινωνία µας είναι η αναφορά στα συστατικά µας, τα οποία επιλέγονται µε βάση κριτήρια καλής ποιότητας πρωτεϊνών, φυτικών ινών, ευεργετικών ελαίων, αντιοξειδωτικών ουσιών και άλλων βιοενεργών συστατικών, ώστε να χαρίζουν υγεία και να θωρακίζουν τον οργανισµό. Παράλληλα, να προβάλουµε και τη γεµάτη, πλούσια γεύση τους, που ταιριάζει σε κάθε ηλικία, χωρίς τύψεις, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν απολαυστικά κάθε αθλητική δραστηριότητα και ταιριάζουν σε κάθε διατροφή, µε νηστίσιµες και vegan επιλογές!

Ο καταναλωτής νιώθει όλο και πιο έντονα την ανάγκη για σχέσεις εµπιστοσύνης. Tο DNA του brand Real & Honest ανταποκρίνεται σε αυτή την ανάγκη αληθινά και ειλικρινά.

Ευάγγελος Ντάσης


Marketing & Exports Manager, Veganact - Nikolopoulou

Συνδυάζοντας το γευστικά τερπνό µε το ωφέλιµο

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται διαρκώς οι άνθρωποι που αναγνωρίζουν την αξία της υγιεινής φυτικής διατροφής και αναζητούν τις κατάλληλες επιλογές. Ανάµεσά τους, οι χορτοφάγοι και οι αυστηρά χορτοφάγοι, περισσότερο γνωστοί ως vegans. Κάποιοι καταναλωτές όµως διστάζουν να τη δοκιµάσουν, θεωρώντας ότι είναι άνοστη και µονότονη. Για την εταιρεία µας, Nikolopoulou, η οποία εξυπηρετεί εδώ και 30 χρόνια τις ανάγκες της χορτοφαγικής διατροφής-διατροφής νηστείας τόσο στη µαζική εστίαση όσο και στο τραπέζι του νοικοκυριού, αυτή ήταν η αφορµή να ανεβάσουµε ακόµη πιο ψηλά τον πήχυ, διαλύοντας τους µύθους σχετικά µε τη χορτοφαγική διατροφή.  Έτσι, το 2016, ιδρύσαµε τη Veganact, δηµιουργώντας σε συνεργασία µε τη Vegan society στο Λονδίνο, τα πρώτα πιστοποιηµένα vegan γεύµατα που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά. Τρία µόλις χρόνια αργότερα, το brand Veganact παρουσίασε µια πραγµατική τοµή στην κατηγορία της vegan διατροφής: τη σειρά Genius Meat-Free, µε εναλλακτικά φυτικά προϊόντα που «µιµούνται» τη γεύση και την υφή του κρέατος, έχοντας παράλληλα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (τα περισσότερα από 14,8 % και πάνω) και ιδιαίτερα χαµηλή σε κορεσµένα λιπαρά και σάκχαρα.

Μέσω της Veganact, προσπαθούµε να αποκωδικοποιήσουµε τις νέες αξίες της υγιεινής διατροφής, συνδυάζοντας το γευστικά τερπνό µε το ωφέλιµο. Προσφέρουµε µια θρεπτική και υγιεινή εναλλακτική σε όλους αυτούς που ψάχνουν να µειώσουν την κατανάλωση κρέατος και να υιοθετήσουν µια πιο φυτική διατροφή χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στη γεύση. Η φιλοσοφία µας βασίζεται σε τρία σηµεία: να προσφέρουµε προϊόντα που όλοι να θέλουν να τα καταναλώσουν, τα προϊόντα αυτά να είναι ασφαλή για όλους και, τέλος, σε προσιτή τιµή για όλους.

Λόγω και της πανδηµίας, φαίνεται πως οι καταναλωτές στο άµεσο µέλλον θα στραφούν σε Plant-based προϊόντα, αναζητώντας περισσότερα οφέλη για την υγεία τους. Βάσει πολλών ερευνών, υποδεικνύεται πως οι δίαιτες που βασίζονται σε περισσότερα λαχανικά και όσπρια και σε συνδυασµό µε γενικότερες υγιεινές συνήθειες µπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό. Εποµένως αποτελεί πρόκληση για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία να προσφέρουν προϊόντα που θα ανταποκρίνονται και σε ισχυρισµούς υγείας πέρα από τη βιωσιµότητα.

Λύδια Τούρλου


Group Brand Manager Goody’s

Όλο και πιο σηµαντικό το στοιχείο της υπευθυνότητας

Πώς οδηγηθήκατε στην απόφαση δραστηριοποίησης στη συγκεκριµένη κατηγορία;

Η διαρκής µελέτη των διατροφικών τάσεων παγκοσµίως αποτελεί ένα µεγάλο µέρος της δουλειάς και της καθηµερινότητάς µας. Σε αυτό το πλαίσιο, παρακολουθούµε στενά την εξέλιξη της vegan τάσης εδώ και αρκετό καιρό, διερευνώντας προϊόντα και πειραµατιζόµενοι µε συνταγές που θα µπορούσαν να ανταποκριθούν στις γευστικές και διατροφικές ανάγκες του κοινού µας, το οποίο αποτελείται κυρίως από νέους.

Το Meat Free Burger σχεδιάστηκε µε βάση ένα ιδιαίτερης διατροφικής και γευστικής αξίας «µπιφτέκι», το Gourmet Garden Incredible Burger, το οποίο αν και οπτικά θυµίζει µοσχαρίσιο µπιφτέκι, είναι 100% vegan, καθώς έχει ως βάση τη σόγια και παρασκευάζεται µόνο από φυτικά συστατικά. ∆ιαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (19gr φυτικής πρωτεΐνης/τεµάχιο) και αποτελεί σηµαντική πηγή σιδήρου και φυτικών ινών, ενώ περιέχει σχεδόν 50% λιγότερα λιπαρά από ένα αντίστοιχο µπιφτέκι από κρέας. Η πρωτοπορία του Meat Free Burger των Goody’s Burger House εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός ότι αποτελεί µια mainstream, προσιτή επιλογή, η οποία είναι διαθέσιµη σε όλα τα καταστήµατά µας, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία σε πολλούς καταναλωτές να το δοκιµάσουν. Από το λανσάρισµά του, το 2019, µέχρι και τώρα, το συγκεκριµένο προϊόν ακολουθεί διαρκώς ανοδική πορεία, αποδεικνύοντας ότι έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των πελατών µας για δοκιµή, ενώ φαίνεται ότι κάποιοι πλέον το επιλέγουν συνειδητά, στο πλαίσιο µιας πιο υγιεινής και ισορροπηµένης διατροφής.

Ποιες θεωρείτε πως είναι οι τάσεις που διαµορφώνονται στο πεδίο και θα µας απασχολήσουν στο άµεσο µέλλον;

Τα τελευταία χρόνια, παρακολουθούµε µε µεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον τοµέα της διατροφής γενικότερα, και διαπιστώνουµε ότι -πέραν της γεύσης και της διατροφικής αξίας- οι καταναλωτές λαµβάνουν όλο και συχνότερα υπόψη επιπλέον κριτήρια κατά την επιλογή του φαγητού τους. Φαίνεται, πλέον, να τους απασχολούν συχνά θέµατα που σχετίζονται µε τη µέθοδο παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων που επιλέγουν, εισάγοντας στη συζήτηση κριτήρια που σχετίζονται µε τον περιβαλλοντικό αλλά και τον κοινωνικό αντίκτυπο των επιλογών τους. Για το λόγο αυτό, θεωρούµε ότι το στοιχείο της υπευθυνότητας θα αποκτήσει ακόµα µεγαλύτερη σηµασία τα επόµενα χρόνια. Ειδικά στον τοµέα της εστίασης, όπου οι καταναλωτές επιλέγουν κυρίως συνταγές και όχι µεµονωµένα συστατικά, θεωρούµε ότι το προφίλ υπευθυνότητας κάθε σήµατος θα διαδραµατίσει ακόµα πιο σηµαντικό ρόλο ως κριτήριο επιλογής στο µέλλον. Αυτό για εµάς είναι ένα σηµαντικό πλεονέκτηµα, δεδοµένου ότι τα Goody’s Burger House µέσω της υπεύθυνης δραστηριοποίησής τους σε αυτή την απαιτητική αγορά για περισσότερα από 40 χρόνια, έχουν καταφέρει να κερδίσουν διαχρονικά την εµπιστοσύνη των καταναλωτών σε όλους τους τοµείς.


Γιατί όλο και περισσότερος κόσµος γίνεται vegan;

Η αυστηρή χορτοφαγία είναι πολύ παραπάνω από ένα περαστικό trend.  Όλο και περισσότερος κόσµος ασπάζεται το βιγκανισµό, και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό.

Έχετε παρατηρήσει και εσείς ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι γύρω µας υιοθετούν vegan διατροφή; Αυτό που για πολλά χρόνια θεωρούνταν µια υπερβολικά σκληρή µορφή χορτοφαγίας ή που απλώς ήταν µια περαστική µόδα, κατάφερε όχι µόνο να γίνει νόρµα για εκατοµµύρια ανθρώπους παγκοσµίως, αλλά να αναγνωριστεί και ως ένας αληθινός τρόπος ζωής, µε τεράστια οφέλη για τον οργανισµό µας.

Προτού µπούµε, όµως, στις λεπτοµέρειες για το πώς ακριβώς η vegan διατροφή µάς κάνει καλό, δεν µπορούµε να µην αναφέρουµε και µερικούς ακόµα παράγοντες που συµβάλλουν ώστε να κάνουν τον vegan τρόπο ζωής ακόµα πιο ελκυστικό. Αρχικά, το να ακολουθούµε µια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή µπορεί να είναι πιο οικονοµικό από το να καταναλώνουµε κρέας και τα προϊόντα του. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι από τα πιο φτηνά είδη που µπορούµε να αγοράσουµε, όπως και τα όσπρια. Έπειτα, η vegan διατροφή δεν είναι «απλώς σαλάτες», όπως πολλοί νοµίζουν. Ακόµα και χωρίς να χρησιµοποιούµε επεξεργασµένα «φυτικά κρέατα» όπως το σεϊτάν, τα πιάτα που µπορούµε να ετοιµάσουµε είναι αµέτρητα και µπορούν να ικανοποιήσουν κάθε όρεξη.

Το πιο σηµαντικό, όµως, κοµµάτι του vegan τρόπου ζωής είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον όχι µόνο για τα ζώα που ταλαιπωρούνται καθηµερινά από τις βιοµηχανίες κρέατος και γάλακτος, αλλά και η αγάπη για το περιβάλλον. Η κτηνοτροφία, στη βιοµηχανική της εκδοχή τουλάχιστον, προκαλεί ζηµιά στο περιβάλλον µε ρυθµούς που δεν µπορούµε να ακολουθήσουµε. Συµβάλλει στο φαινόµενο του θερµοκηπίου, ενώ µας αναγκάζει να καταστρέφουµε εκατοµµύρια στρέµµατα δασών για να σπαρθεί τροφή για τα ζώα, εξαφανίζοντας εδάφη και ολόκληρα οικοσυστήµατα.

Βλέπουµε, συνεπώς, πως δεν είναι µόνο λόγοι υγείας αυτοί που µπορούν να µας οδηγήσουν στο βιγκανισµό.  Έχουµε, όµως, την υποχρέωση να τους αναφέρουµε. Επειδή είναι πολλοί.

Σε γενικές γραµµές, αν η διατροφή µας είναι βασισµένη στις φυτικές τροφές, πολλές µελέτες έχουν αποδείξει ότι αντιµετωπίζουµε µικρότερο κίνδυνο για προβλήµατα όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ορισµένα είδη καρκίνων. Οι άνθρωποι που την υιοθετούν, τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, λιγότερα γλυκά και αλµυρά επεξεργασµένα σνακ, όπως και µικρότερες ποσότητες κορεσµένων λιπαρών.

Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη που µπορεί να έχει η διατροφή αυτή, είναι ότι όσοι την ακολουθούν έχουν σηµαντικά µικρότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σε σχέση µε τους ενήλικες που καταναλώνουν κρέας. Η vegan διατροφή, συγκεκριµένα, που δεν αποκλείει µόνο το κρέας, αλλά και τα ζωικά προϊόντα όπως το γάλα, τα αυγά και το µέλι, έχει συσχετιστεί µε µικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Αυτό συµβαίνει επειδή τα θρεπτικά συστατικά αυτών των τροφών -µε πρωτοστάτες τις τόσο απαραίτητες φυτικές ίνες- συµβάλλουν στο να δουλεύει ο µεταβολισµός µας όσο καλύτερα γίνεται. Ταυτόχρονα, είµαστε προφυλαγµένοι από πολλές ακόµα παθήσεις στις οποίες η παχυσαρκία είναι σηµαντικός παράγοντας κινδύνου.

Σύµφωνα µε τους ερευνητές, οι άνθρωποι που υιοθετούν τη vegan διατροφή µπορούν να µειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη µέχρι και κατά 62%, τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 35% και τις πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκοµείο έπειτα από µία καρδιακή προσβολή κατά 33%. Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ελαττώνεται κατά 29% και ο κίνδυνος για κάθε τύπου καρκίνο κατά 18%. Επίσης, έχει φανεί µέσα από έρευνες ότι η vegan διατροφή µπορεί να βελτιώσει την έκκριση ινσουλίνης και ινκρετίνης σε ανθρώπους µε διαβήτη 2.

Οι άνθρωποι που υιοθετούν χορτοφαγική διατροφή έχουν µικρότερο δείκτη µάζας σώµατος, καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίµα, λιγότερες φλεγµονές και χαµηλότερα επίπεδα χοληστερόλης σε σχέση µε τους µη-χορτοφάγους.

Το σηµαντικό κοµµάτι είναι να είµαστε σίγουροι πως, αν ακολουθήσουµε χορτοφαγική διατροφή, είναι σωστά προγραµµατισµένη και ισορροπηµένη. Οποιοδήποτε πλάνο διατροφής δεν προγραµµατίζεται σωστά µπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία µας. Το ότι η διατροφή µας µπορεί να έχει ως βάση τις φυτικές τροφές, δεν σηµαίνει αυτοµάτως ότι είναι υγιεινή. Για παράδειγµα, πολλά προϊόντα ζαχαροπλαστικής, µπισκότα, τηγανιτά και αλµυρά φαγητά µπορεί να είναι vegan, αλλά να έχουν πολύ µικρή διατροφική αξία και να µας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Ειδικά για τα άτοµα µικρότερης ηλικίας που ακολουθούν αυτήν τη διατροφή, ο προγραµµατισµός είναι πολύ σωστός, ώστε τα γεύµατα να περιέχουν αρκετό σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταµίνη Β-12 και, για ορισµένους, ασβέστιο και βιταµίνη D. Η βιταµίνη Β-12 θα ήταν καλό να λαµβάνεται σε συµπλήρωµα, καθώς βρίσκεται (σχεδόν) αποκλειστικά σε τροφές ζωικής προέλευσης.

Επιπλέον, η βιταµίνη D µπορεί να αποτελέσει πρόβληµα - αντικειµενικά, όµως, µπορεί να αποτελέσει πρόβληµα ακόµα και για παµφάγους, καθώς συνθέτουµε τη βιταµίνη αυτή µέσω της έκθεσής µας στον ήλιο. Πάντως, βιταµίνη D βρίσκεται σε ενισχυµένα γάλατα ξηρών καρπών, όπως το γάλα αµυγδάλου και δεν θα είναι καθόλου δύσκολο να βρείτε αυτά τα προϊόντα στα ψυγεία οποιουδήποτε σούπερ µάρκετ. Τέλος, πλούσια σε βιταµίνη D είναι και ορισµένα είδη µανιταριών, όπως τα πορτοµπέλο.

Έχουν υπάρξει απορίες σχετικά µε το ζήτηµα της εγκυµοσύνης και της vegan διατροφής και κατά πόσο είναι ασφαλές για µια έγκυο γυναίκα να την ακολουθεί. Επιπλέον, ορισµένοι άνθρωποι πιστεύουν πως η vegan διατροφή µειώνει τις πιθανότητες µιας γυναίκας να µείνει έγκυος. Αρκετές έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο ζήτηµα έδειξαν πως από τη στιγµή που η vegan διατροφή είναι σωστά προγραµµατισµένη και προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, η σύλληψη δεν πρόκειται να είναι πρόβληµα. Κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης, ο γιατρός σας θα σας προτείνει, ούτως ή άλλως, συµπληρώµατα διατροφής που θα χρειάζεστε, τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες σας σε σίδηρο, βιταµίνη Β-12 και βιταµίνη D. Εφόσον ακολουθείτε µια υγιεινή vegan διατροφή, η εγκυµοσύνη σας θα κυλήσει όσο πιο φυσιολογικά γίνεται.

Ένα τεράστιο καλό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σχετικά µε τη vegan διατροφή είναι το πόσο εύκολα προσιτή έχει γίνει. Και δεν µιλάµε µόνο για το δικό µας µαγείρεµα - που είναι η ιδανική συνθήκη, ειδικά αν υπολογίσουµε πόσες νέες γεύσεις µπορούµε να ανακαλύψουµε όσο περισσότερο πειραµατιζόµαστε µε τα λαχανικά στο πιάτο µας. Μιλάµε για το πόσες επιλογές υπάρχουν για έτοιµο vegan φαγητό, µαγειρεµένο και υγιεινό, όπως και για το γεγονός ότι τα ράφια των σούπερ µάρκετ κάθε χρόνο γεµίζουν µε όλο και περισσότερα προϊόντα που είναι τέλεια για µια σωστή vegan διατροφή. Αλήθεια, δέκα χρόνια πριν θα περιµένατε πως το µισό ψυγείο για τα γάλατα στο σούπερ µάρκετ θα είχε φυτικές επιλογές;

Κάθε αρχή και δύσκολη, λένε, και ίσως θα ήταν καλό να µιλήσετε µε έναν διατροφολόγο, που θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε πιο εύκολα. Επίσης, κανείς δεν σας αναγκάζει να ξεκινήσετε τη vegan διατροφή από τη µια µέρα στην άλλη. Είναι πολύ καλό να δώσετε ένα διάστηµα στον οργανισµό σας που θα κόβετε σταδιακά τα ζωικά προϊόντα, και αρκετό χρόνο για να προσαρµοστεί σε αυτές τις νέες συνθήκες. Και µάλλον να τις λατρέψει.

Πηγή: www.iatronet.gr.