ΟΣΔΕΛ: Εκδήλωση οσδέλnet
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, στο Innovathens της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΟΣΔΕΛ, με την υποστήριξη των ενώσεων εκδοτών, ΑΣΕΒ (Ανεξάρτητος Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου), ΕΝΕΛΒΙ (Ένωση Ελληνικού Βιβλίου), ΣΕΒΑ (Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών), ΣΕΕΒΙ (Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων), ΣΕΚΒ (Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου) και βιβλιοπωλών, ΣΒΕΑΠ (Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών Εκδοτών Αθηνών Προαστίων), με θέμα «Βιβλιογραφική βάση οσδέλnet: Διασυνδέοντας την αγορά του βιβλίου».
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν τρία εργαστήρια που απευθύνονταν τα δύο σε εκδότες και το τρίτο σε βιβλιοπώλες με θέματα: α) τη λειτουργία του ISBN, με εισηγήτρια την Ανθή Αγοροπούλου, εκπρόσωπο του Γραφείου ISBN-ISSN-ISMN της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος -σε συνεργασία με την ΕΒΕ, β) τις νέες λειτουργίες της οσδέλnet, με εισηγητή τον Σπύρο Ζαχαράκη, υπεύθυνο μηχανογράφησης του ΟΣΔΕΛ, και γ) την αναδιοργάνωση του βιβλιοπωλείου με την οσδέλnet, με εισηγήτρια τη Μιρέλλα Μπατζιανιά, υπεύθυνη της οσδέλnet.
Το δεύτερο μέρος, το οποίο παρακολούθησαν εκδότες και βιβλιοπώλες, άνοιξε ο Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΔΕΛ και εκδότης, Εκδόσεις Μίνωας, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους του Οργανισμού. Όπως ανέφερε ο κ. Κωνστανταρόπουλος, το ΔΣ του ΟΣΔΕΛ αποφάσισε το 2012 να επενδύσει σε βιβλιογραφική βάση κατ’ αρχάς για να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του Οργανισμού, πρωτίστως τη διανομή βιβλιοπαραγωγής προς τους δικαιούχους. Με την πάροδο του χρόνου όμως εξίσου επιτακτική, όπως χαρακτηριστικά είπε, αναδύθηκε και η ανάγκη να καλυφθεί το αίτημα του κόσμου του βιβλίου για μια έγκυρη και σύγχρονη βάση καταγραφής της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. Η οσδέλnet, μετά την πρόσφατη, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αναβάθμισή της, αποτελεί πλέον την πληρέστερη βιβλιογραφική βάση στην Ελλάδα, καθώς οι εγγραφές της ξεπερνούν τις 300.000.
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Miguel Jiménez, διευθυντής του ισπανικού γραφείου ISBN και της βιβλιογραφικής βάσης Dilve. Ο κ. Jiménez αφού περιέγραψε το μοντέλο και τις υπηρεσίες της βάσης, μετέφερε στο ελληνικό κοινό το συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει στην Ισπανία μετά από τη συμπλήρωση είκοσι ετών από τη σύσταση της Dilve: η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς του βιβλίου προϋποθέτει την ύπαρξης μίας και μοναδικής βιβλιογραφικής βάσης. Με τον τρόπο αυτόν εξοικονομούνται υλικοί και ανθρώπινοι πόροι καθώς και πολύτιμος χρόνος.
Η Μιρέλλα Μπατζιανιά, υπεύθυνη της οσδέλnet, στην ομιλία της, με θέμα «Η αγορά του βιβλίου και η βιβλιογραφική βάση οσδέλnet: Μια σχέση με δυναμική», αναφέρθηκε στην αύξηση των πωλήσεων, τον κοινό επιχειρηματικό στόχο των δύο επαγγελματικών ομάδων, η επίτευξη του οποίου προϋποθέτει τη μεταξύ τους συνεργασία. Μεταφέροντας τα συμπεράσματα που προέκυψαν στα εργαστήρια που προηγήθηκαν, μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης μίας ενιαίας βιβλιογραφικής βάσης, με έγκαιρες και έγκυρες καταχωρίσεις, που θα επικαιροποιούνται από τους εκδότες, με στόχο την ορθή πληροφόρηση των βιβλιοπωλείων, φυσικών και ηλεκτρονικών. Η οσδέλnet έχει τη δυναμική να εξελιχθεί σε ένα περιβάλλον που θα ευνοεί τη συνεργασία εκδοτών και βιβλιοπωλών, εξοικονομώντας υλικούς και ανθρώπινους πόρους και για τις δύο πλευρές. Η βάση προσφέρει υψηλές υπηρεσίες και τεχνική υποστήριξη στους χρήστες και όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Μπατζιανιά, η ομάδα της είναι ανοιχτή στον διάλογο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων λειτουργιών, που θα ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες της αγοράς του βιβλίου.
Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ εκδοτών και βιβλιοπωλών, με θέμα την αξία των βιβλιογραφικών δεδομένων και την ανάγκη ύπαρξης ενιαίας βιβλιογραφικής βάσης, την οποία συντόνισε η καθηγήτρια Άννα Καρακατσούλη, διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιστορίας του Βιβλίου του ΕΚΠΑ.
Στην τοποθέτησή του, ο Θοδωρής Βασιλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος των βιβλιοπωλείων Ευριπίδης, συνέδεσε το μέλλον των βιβλιοπωλείων με την ύπαρξη μιας ενιαίας και δυναμικής βιβλιογραφικής βάσης, η οποία θα έχει σχεδιαστεί με βάση τις προδιαγραφές στις οποίες θα έχουν συμφωνήσει εκδότες και βιβλιοπώλες. Η βάση αυτή θα πρέπει όχι μόνο να παρέχει τις βασικές πληροφορίες, αλλά και να λειτουργεί, όπως χαρακτηριστικά είπε, ως ένα πολυεργαλείο, που θα περιλαμβάνει στοιχεία για τη διαθεσιμότητα, τις τιμές, τις νέες κυκλοφορίες κτλ.
Ο εκδότης Περικλής Δουβίτσας, Εκδόσεις Νεφέλη εξέφρασε την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι άνοιξε, έστω και με καθυστέρηση, η συζήτηση για την ανάγκη ύπαρξης μίας βιβλιογραφικής βάσης. Συνέχισε διαπιστώνοντας ότι χωρίς ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σημείο καταχώρισης για τους εκδότες και ένα σημείο αναζήτησης για τους βιβλιοπώλες, οι επαγγελματίες του βιβλίου χάνουν χρόνο και ενέργεια.
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, όπως δήλωσε ο εκδότης Αργύρης Καστανιώτης, έχουν ήδη προχωρήσει στη διασύνδεση με την οσδέλnet, με απώτερο στόχο εκείνοι που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα τους να τα αναζητούν απευθείας στη βάση. Ο κ. Καστανιώτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των συλλόγων των επαγγελματιών του κλάδου.
Η Κατερίνα Μαλακατέ, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Booktalks, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη της έγκαιρης καταχώρισης, η οποία διευκολύνει τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς, δίνοντας τους τον απαιτούμενο χρόνο να προγραμματίσουν τις παραγγελίες τους. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημαντική εξοικονόμηση πόρων που θα επιτευχθεί, ειδικά για τα μικρά βιβλιοπωλεία, από την καθιέρωση μίας βιβλιογραφικής βάσης.
Ο Γιωργανδρέας Ζάννος, διευθυντής ΟΣΔΕΛ, κλείνοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στον πρωταρχικό στόχο της οσδέλnet που δεν είναι άλλος από το να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις εκδοτών, χονδρεμπόρων και βιβλιοπωλών και να καλύψει τις ανάγκες τους για έγκυρα βιβλιογραφικά δεδομένα με σκοπό τη χρήση τους σε όλα τα στάδια του εμπορίου (ενημέρωση, προβολή, διακίνηση). Όπως είπε, η πολυδιάσπαση που παρατηρείται σήμερα έχει ως συνέπεια την κατασπατάληση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. Η καθιέρωση μιας ενιαίας βάσης θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση των πόρων αυτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να διατεθούν στην προβολή του βιβλίου.