Ο Ινδός Πρωθυπουργός «πλησιάζει» τον Λευκό Οίκο
Ο Ινδός Πρωθυπουργός «πλησιάζει» τον Λευκό ΟίκοΟ νέος Πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi αναμένεται να προσπεράσει το Λευκό Οίκο σε αριθμό Followers στο Twitter, καθώς από την εκλογή του στο τέλος Μαΐου 2014, έχει κατακτήσει την 5η θέση των ηγετών παγκοσμίως με τους περισσότερους followers.
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα Twiplomacy, που διεξάγει η Burson-Marsteller, ο Narendra Modi μετρά 4.967.847 followers, όταν ο λογαριασμός του Λευκού Οίκου των Ηνωμένων Πολιτειών, αριθμεί 4.976.734 followers και χρησιμοποιεί το Twitter σαν δυναμικό εργαλείο για να μεταδώσει τα μηνύματά του.
Η έρευνα, αποκάλυψε επίσης ότι πάνω από 83% των κυβερνήσεων μελών των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έχουν παρουσία στο Twitter, και τα δύο-τρίτα (68%) όλων των αρχηγών κυβερνήσεων και κρατών έχουν προσωπικούς λογαριασμούς στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Στις αρχές Ιουνίου του 2014, η Burson-Marsteller ανέλυσε 643 κυβερνητικούς λογαριασμούς από 161 χώρες. Μόνο 32 χώρες, κυρίως στην Αφρική και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, δεν έχουν καθόλου παρουσία στο Twitter. Όπως δήλωσε ο Donald A. Baer, Worldwide Chair και CEO της Burson-Marsteller «Φέτος παρατηρήσαμε αύξηση 28% στους κυβερνητικούς λογαριασμούς στο Twitter, μια σημαντική αύξηση της προσπάθειας για επικοινωνία με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».
Από τις 24 Ιουνίου 2014, οι πέντε ηγέτες με τους περισσότερους followers ήταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama (@BarackObama) (43 εκατομμύρια followers στο λογαριασμό της προεκλογικής καμπάνιας του προέδρου), ο Πάπας Φραγκίσκος (@Pontifex) με 14 εκατομμύρια followers στους λογαριασμούς του που καλύπτουν εννέα διαφορετικές γλώσσες, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Susilo Bambang Yudhoyono (@SBYudhoyono) (5 εκατομμύρια followers), ο λογαριασμός του Λευκού Οίκου @WhiteHouse και ο @NarendraModi. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ηγέτες με τους περισσότερους followers ακολουθούν λίγους από τους ομόλογούς τους, και δεν κάνουν διάλογο.
Αντίστροφα, οι υπουργοί εξωτερικών χρησιμοποιούν το Twitter για να χτίσουν αμοιβαίες επαφές, δημιουργώντας ένα δίκτυο διπλωματικών σχέσεων. Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Laurent Fabius (@LaurentFabius) είναι ο πιο συνδεδεμένος υπουργός εξωτερικών, με 91 αμοιβαίες επαφές ομόλογων και ηγετών. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (@eu_eeas) είναι δεύτερη με 71 αμοιβαίες επαφές, και ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών Carl Bildt (@CarlBildt) είναι τρίτος με 68 αμοιβαίες επαφές. Αυτές οι αμοιβαίες επαφές των υπουργών εξωτερικών επιτρέπουν ιδιωτικές συζητήσεις μέσω των μηνυμάτων του Twitter.
Επίσης, πάνω από 3.000 πρεσβείες και πρέσβεις έχουν παρουσία στο Twitter: Καναδάς, Γαλλία, Ισραήλ, Μεξικό, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες. Το Foreign Office του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο επίσης ενθαρρύνει την προσωπική επικοινωνία από τους πρέσβεις του, και είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει κανείς διπλωμάτης στο Foreign Office χωρίς να χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία.
Ο Πάπας Φραγκίσκος (@Pontifex) είναι ο ηγέτης με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Twitter. Τα ισπανικά του tweets γίνονται retweet κατά μέσο όρο πάνω από 10.000 φορές το καθένα. Τα tweets του Προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro γίνονται retweet 2.000 φορές. Συγκριτικά, τα tweets του @BarackObama γίνονται retweet κατά μέσο όρο 1.400 φορές το καθένα, παρά το μεγάλο αριθμό followers που έχει.
«Το Twitter αποτελεί ένα δυναμικό κανάλι για την ψηφιακή διπλωματία στον 21ο αιώνα» δήλωσε ο Matthias Lüfkens, EMEA Digital Practice Leader της Burson-Marsteller και δημιουργός της έρευνας, προσθέτοντας «Πάντα με εκπλήσσει το πόσο γρήγορα οι ομάδες social media, και κάποιες φορές οι ίδιοι οι πολιτικοί, αντιδρούν σε προσωπικά μηνύματα στο Twitter. Το Twitter έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία επικοινωνίας και προσφέρει άμεση πρόσβαση στους ηγέτες μας. Οι ηγέτες μπορεί να μην διαβάζουν πάντα τα tweets που απευθύνονται σε αυτούς, αλλά οι ομάδες τους σίγουρα παρακολουθούν ενεργά το Twitter».