ECOTROPHELIA 2025: 15 χρόνια καινοτομίας και βιωσιμότητας στη διατροφή από τον ΣΕΒΤ

Για 15η συνεχή χρονιά, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) διοργανώνει τον Εθνικό Διαγωνισμό Οικολογικών - Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής, ECOTROPHELIA 2025, έναν καταξιωμένο θεσμό που προάγει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στον κλάδο των τροφίμων. Ο Εθνικός διαγωνισμός ECOTROPHELIA, δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές να μετατρέψουν τη γνώση σε πράξη, ενισχύοντας τη σύνδεση της Ακαδημαϊκής Κοινότητας με την επιχειρηματικότητα και τη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών.
To ΕCOTROPHELIA, που φέτος τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, γιορτάζει 15 χρόνια επιτυχημένης πορείας, με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και την ανάδειξη νέων οικολογικών ιδεών διατροφής. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν για μία ακόμα χρονιά να αναπτύξουν πρωτοποριακά οικολογικά προϊόντα διατροφής, τα οποία θα παρουσιαστούν ώστε να αξιολογηθούν στην Εθνική Κριτική Επιτροπή, με στόχο τη διάκριση στον εθνικό διαγωνισμό και την πρόκριση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2025. Η φετινή Τελετή Βράβευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, με τη συμμετοχή 14 ομάδων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών από 7 Πανεπιστήμια της χώρας.
Η συμμετοχή στο ECOTROPHELIA προσφέρει στους νέους επιστήμονες μία μοναδική εμπειρία δημιουργίας και συνεργασίας, αλλά και τη δυνατότητα να εξελίξουν τις ιδέες τους σε καινοτόμα προϊόντα. Μέχρι σήμερα, ο Εθνικός Διαγωνισμός ECOTROPHELIA έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 870 φοιτητές και 159 προτάσεις καινοτόμων προϊόντων, τρία εκ των οποίων έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά, ενώ η Ελλάδα στα 14 χρόνια που συμμετέχει έχει διακριθεί 6 φορές στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό λαμβάνοντας 3 χρυσά, 2 αργυρά και 1 χάλκινο μετάλλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, την περσινή χρονιά, η ομάδα που αναδείχθηκε νικήτρια του Εθνικού Διαγωνισμού ECOTROPHELIA κατέκτησε την 1η θέση, στον Ευρωπαϊκό τελικό στο Παρίσι, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε 15 συμμετοχές από όλη την Ευρώπη, με το LegumiNutty – ένα καινοτόμο, οικολογικό προϊόν που προάγει τη βιώσιμη και υγιεινή διατροφή. Η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει τη δυναμική και το υψηλό επίπεδο των ελληνικών φοιτητικών ομάδων, ενισχύοντας τον ρόλο του διαγωνισμού.