1ο ADathon από τα Ermis Awards: Ένας θεσµός µόλις γεννήθηκε

Με το βλέµµα στραµµένο στο µέλλον της διαφήµισης και της επικοινωνίας, το πρώτο ADathon των Ermis Awards έκανε την είσοδό του στον κλάδο ως ένας νέος θεσµός που ήρθε για να µείνει. Φοιτητές, επαγγελµατίες και brands συνδέθηκαν σε έναν ζωντανό, εντατικό «µαραθώνιο» ιδεών, καινοτοµίας και συνεργασίας, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Με µεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο ADathon, ο τριήµερος διαγωνισµός που είναι αφιερωµένος στη δηµιουργικότητα και την καινοτοµία στο χώρο της διαφήµισης και της επικοινωνίας, και πραγµατοποιήθηκε από τις 16 έως τις 18 Μαΐου 2025 στο Ολυµπιακό Μουσείο Αθήνας στο Μαρούσι. Το Adathon διοργανώθηκε από την Ε∆ΕΕ και τα Ermis Awards, σε συνεργασία µε το AD & PR LAB του Τµήµατος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισµού του Παντείου Πανεπιστηµίου, υπό την καθοδήγηση της αναπληρώτριας καθηγήτριας και διευθύντριας του AD & PR LAB, Μπέττυς Τσακαρέστου. Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε ένα δυναµικό hub συνεργασίας, έµπνευσης και καινοτοµίας, φέρνοντας κοντά φοιτητές, επαγγελµατίες της επικοινωνίας και στελέχη του κλάδου της διαφήµισης σε ένα περιβάλλον ανοιχτής δηµιουργικής ανταλλαγής.
Συνολικά 89 τεταρτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του AD & PR LAB σχηµάτισαν 18 οµάδες, οι οποίες εργάστηκαν εντατικά πάνω σε πραγµατικά briefs - challenges που έθεσαν οι διαφηµιζόµενοι Κωτσόβολος και Molto. Οι συµµετέχοντες κλήθηκαν να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν στρατηγικές επικοινωνίας και καµπάνιες για τα brands, βασισµένοι στην καινοτοµία, την κατανόηση του κοινού και τη δηµιουργική αφήγηση. Κατά τη διάρκεια του ADathon, καθοριστική ήταν η συµβολή των 37 µεντόρων και οµιλητών, που στήριξαν τις οµάδες µέσα από παρουσιάσεις και συνεδρίες καθοδήγησης. Τις προτάσεις των οµάδων αξιολόγησαν 11 διακεκριµένοι επαγγελµατίες της επικοινωνίας και της διαφήµισης, µε βάση τη δηµιουργική και στρατηγική πρωτοτυπία των ιδεών.
Οι νικήτριες οµάδες ήταν:
• Η οµάδα Akmis Agency (Γιούτσου Ιόλη, Ζαχαριουδάκη Μαρία, Μανδρέκα Σοφία, Παπακωνσταντίνου Ιωάννα), για το challenge της Κωτσόβολος.
• Η οµάδα Katharxis Agency (Λέκκα Νικολέτα, Μανώλη Ιωάννα, Μαρκαντωνάτου Αγγελική, Μερίκα Ιωάννα, Τζαβέλλα Βασιλική), για το challenge της Molto.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του AD & PR LAB είχαν την ευκαιρία να βιώσουν έναν αυθεντικό και απαιτητικό διαγωνισµό επικοινωνίας, να πειραµατιστούν µε καινοτόµους ιδέες, να συνεργαστούν µε ανθρώπους της αγοράς και να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους ενόψει της επαγγελµατικής τους πορείας.
Τι δήλωσαν οι challenge Owners του ADathon
«Στην Κωτσόβολος έχουµε ως αποστολή να ενδυναµώνουµε τους ανθρώπους να ζήσουν µια καλύτερη ζωή µε την τεχνολογία. Η δέσµευση αυτή είναι πολύ απαιτητική και χρειάζεται καινοτόµους λύσεις και υποστήριξη σε όλο το ταξίδι του προϊόντος - από την αναζήτηση, την αγορά έως και την απόσυρση. Η πρόκληση αυτή δόθηκε στους φοιτητές του AD & PR Lab ως το 1ο challenge του ADathon και τους ζητήθηκε να φέρουν ολοκληρωµένες προτάσεις για την επόµενη µέρα στην αγοραστική εµπειρία. Οι προτάσεις των οµάδων ήταν εξαιρετικά υψηλού επιπέδου και µας εντυπωσίασαν µε το βαθµό καινοτοµίας, δηµιουργικότητας και δυνατότητας εφαρµογής τους. Η όλη συµµετοχή µας στην πρωτοβουλία αυτή ανέδειξε το υψηλό ακαδηµαϊκό επίπεδο και την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο Τµήµα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισµού του Παντείου Πανεπιστηµίου και µας ενέπνευσε για το µέλλον. Ευχαριστούµε πολύ την Ε∆ΕΕ για την πρόσκληση συµµετοχής µας και τις οµάδες που δούλεψαν τόσο δηµιουργικά και εντατικά για το challenge µας», δήλωσαν ο Κωνσταντίνος Σταµατάκης και η Κωνσταντίνα Μουντάκη, Chief Marketing Officer και Brand Marketing Lead, αντίστοιχα, της Κωτσόβολος.
«Κατά τη διάρκεια του προγράµµατος, είχαµε τη χαρά να συνεργαστούµε µε φοιτητές που προσέγγισαν το challenge που τους τέθηκε για το Molto µε µία φρέσκια, αυθεντική και ανεπιτήδευτη µατιά. Οι ιδέες τους αποτέλεσαν πηγή έµπνευσης και µας έδωσαν το έναυσµα να επανεξετάσουµε παραδοχές και µεθόδους, ενισχύοντας περαιτέρω τη σύνδεση της εµπειρίας µε την καινοτοµία. Θερµά συγχαρητήρια σε όλους τους συµµετέχοντες για το πάθος και την αφοσίωσή τους, καθώς και στους διοργανωτές για την άψογη υλοποίηση. Για εµάς στη Mondelēz έχει σηµαίνουσα βαρύτητα να είµαστε ουσιαστικά δίπλα στην ακαδηµαϊκή κοινότητα καλλιεργώντας γόνιµους διαλόγους µε τη νέα γενιά και να ενισχύουµε τη σύνδεσή της µε τον κλάδο της επικοινωνίας», πρόσθεσε από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Σκριβάνου, Junior Brand Manager Pastry, Mondelēz International.
« Ήταν µια διαφωτιστική εµπειρία η συνεργασία µε νέα µυαλά - έχουν µια εντελώς καθαρή και ανεπιτήδευτη προσέγγιση στο ideation, σε συνδυασµό µε υψηλό επίπεδο κατάρτισης και γνώσεων, κάτι που µας έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψουµε µια άλλη οπτική στον τρόπο που προσεγγίζουµε και τη στρατηγική και το δηµιουργικό. Συγχαρητήρια στους φοιτητές, στην Ε∆ΕΕ και το AD&PR Lab του Παντείου για την πρωτοβουλία και την εξαιρετική εκτέλεση του προγράµµατος. Από πλευράς µας, ελπίζω να καταφέραµε να δηµιουργήσουµε στους νέους ενδιαφέρον για το χώρο της Επικοινωνίας και να τους προσελκύσουµε να µπουν σε αυτόν», σηµείωσε η Αννίτα Γαλανοπούλου, Executive Director, Publicis Greece.
Η οργανωτική οµάδα, αποτελούµενη από στελέχη της Ε∆ΕΕ, την 11µελή φοιτητική οµάδα του AD & PR LAB, καθώς και από µια πολυσύνθετη κοινότητα επαγγελµατιών του χώρου της επικοινωνίας, διασφάλισε την επιτυχή υλοποίηση του 1ου ADathon, ως ξεκίνηµα ενός θεσµού που θα έχει συνέχεια.
Μαρία Κάντζα, Γενική Διευθύντρια ΕΔΕΕ:
''Είµαστε ενθουσιασµένοι από το αποτέλεσµα και την ανταπόκριση''
Μαρία Κάντζα
Η ιδέα για τη διοργάνωση του πρώτου ADathon των Ermis Awards γεννήθηκε από την ανάγκη να επεκταθεί ένας σύγχρονος και ουσιαστικός διάλογος γύρω από τη δηµιουργικότητα, µε σηµείο αναφοράς τις νεότερες γενιές επαγγελµατιών της διαφήµισης και της επικοινωνίας. Είµαστε ένα creative industry και το κεφάλαιό µας είναι οι άνθρωποι, τα νέα παιδιά εν προκειµένω. Αυτά που αύριο θα είναι συνάδελφοί µας ή ακόµη και συνεργάτες µας από την πλευρά των διαφηµιζόµενων. Είναι κρίσιµο -εκτός από τα εξαιρετικά skills που ήδη τους παρέχει η ακαδηµαϊκή τους εκπαίδευση στο Ad & PR Lab- να εκτιµούν και να βιώνουν την αναζήτηση της ιδέας. Κάτι που εντέλει είναι και η µεγαλύτερη ικανοποίηση που προσφέρει αυτό το επάγγελµα. Τους βάλαµε λοιπόν σε ένα περιβάλλον πραγµατικών ζητουµένων µεν, απόλυτης ελευθερίας δε, ώστε να σκεφτούν πρωτότυπα και παραγωγικά. Και τα κατάφεραν.
Είµαστε ενθουσιασµένοι µε το αποτέλεσµα και την ανταπόκριση, τόσο από τους φοιτητές, όσο και από τα στελέχη των εταιρειών-µελών µας που βοήθησαν πολύ, από τους challenge owners, από τους χορηγούς µας. Ένα µεγάλο ευχαριστώ στη Μπέτυ Τσακαρέστου για τη συνεργασία της.
Θα συνεχίσουµε οπωσδήποτε µε το ADathon, όπως και µε τα άλλα προγράµµατα που κάνουµε για φοιτητές/νέους επαγγελµατίες (εκπαίδευση κειµενογράφων, Young Lions κ.ά.), επειδή βοηθούν τους ίδιους αλλά και την αγορά που εκπροσωπούµε.
Μπέττυ Τσακαρέστου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και ∆ιευθύντρια του AD & PR LAB:
''Mια ιδιαίτερα ξεχωριστή βιωµατική εµπειρία συνεργασίας, δικτύωσης, καινοτοµίας και δηµιουργίας''
Μπέττυ Τσακαρέστου
To ADathon είναι το πρώτο hackathon µε challenges που συνδυάζουν δηµιουργικότητα και καινοτοµία στο χώρο της διαφήµισης και της επικοινωνίας, µια εµπνευσµένη συνεργασία των Ermis Awards και της Ε∆ΕΕ µε το ADandPRLAB - Εργαστήριο ∆ιαφήµισης και ∆ηµοσίων Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστηµίου.
Στον φιλόξενο χώρο του Ολυµπιακού Μουσείου Αθήνας οι 18 συµµετέχουσες οµάδες, GenZ agencies του ADandPRLAB µε µεγάλο ενθουσιασµό έζησαν µια ιδιαίτερα ξεχωριστή βιωµατική εµπειρία συνεργασίας, δικτύωσης, καινοτοµίας και δηµιουργίας, έχοντας µαζί τους κορυφαίους επαγγελµατίες-µέντορες από το ευρύτερο οικοσύστηµα της διαφηµιστικής επικοινωνίας, των brands, των media και της καινοτοµίας.
Τα challenges ανοιχτής καινοτοµίας δηµιουργίας νέων brands και δηµιουργικών launching campaign έδωσαν την ευκαιρία στα νέα GenZ ταλέντα των διαγωνιζόµενων οµάδων και τη χαρά να δοκιµάσουν και να επιβεβαιώσουν τις γνώσεις, τις εµπειρίες που απέκτησαν µέσα από το ADandPRLAB και να αναδείξουν τις δηµιουργικές και καινοτόµους ιδέες τους σε ένα περιβάλλον που τους έφερε πολύ κοντά στην πραγµατικότητα της επαγγελµατικής και δηµιουργικής ζωής του κόσµου της επικοινωνίας, της δηµιουργίας και, πλέον, της άµεσα συνδεόµενης επιχειρηµατικής καινοτοµίας των brands. Μετά το ADathon προσβλέπουν µε ακόµα µεγαλύτερο ενθουσιασµό στην ένταξή τους ως νέες-νέοι επαγγελµατίες στις εταιρείες επικοινωνίας και των διαφηµιζόµενων brands.
