ΕΑCA: Άνοδος εμπιστοσύνης στη διαφημιστική βιομηχανία

Mικρή ανάκαμψη φαίνεται πως κατέγραψε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη (Business confidence) στον κλάδο της διαφήμισης και του marketing στην Ευρώπη. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την τελευταία έκδοση του δείκτη European Advertising Business Climate Index, που αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και τα αποτελέσματα της οποίας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Εταιρειών Επικοινωνίας (European Association of Communications Agencies -EACA).
Δυστυχώς στην Ελλάδα εντοπίζεται ο χαμηλότερος βαθμός εμπιστοσύνης (-26.8), θα πρέπει, όμως, να αναφερθεί πως καταγράφεται σημαντική βελτίωση συγκριτικά με την επίδοση (-36.7) που σημειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2018. Αντιθέτως τα υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης καταγράφονται στην Λιθουανία (+32.2).
Γενικότερα, πάντως, τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην διαφημιστική βιομηχανία της Ευρώπης αυξήθηκε από το +3,5% στο +6% στο τελευταίο τρίμηνο της τελευταίας χρονιάς. Ιδιαίτερα ικανοποίηση καταγράφεται όσον αφορά τις επιχειρηματικές εξελίξεις (από -2,4 στο τρίτο τρίμηνο σε +3,9% στο τέταρτο τρίμηνο) αλλά και το επίπεδο ζήτησης για διαφημιστικές υπηρεσίες (από -2.9% σε +2,1%) κατά την συγκεκριμένη περίοδο. Επίσης, οι προσδοκίες γύρω από τις τιμές παρουσιάζονται ιδιαίτερα θετικές στο ξεκίνημα του 2019 (απο +7.7 σε +9.1).
Βέβαια, οι μισές από τις χώρες που εξετάζονται καταγράφουν κάμψη όσον αφορά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Το σημαντικό, όμως, είναι πως δεν υπάρχουν μεγάλου μεγέθους απώλειες ενώ τα βελτιωμένα αποτελέσματα σε τρείς μεγάλες διαφημιστικές αγορές -Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία- είναι πολύ πιθανόν να διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο συνολικό αποτέλεσμα. Στην Μεγάλη Βρετανία, ο συνολικός δείκτης εμπιστοσύνης αυξήθηκε από το -11,1% του τρίτου τριμήνου στο -6,9% στο κλείσιμο του 2018. Στην Γαλλία από το +2 άγγιξε το +5% ενώ στην Ιταλία καταγράφηκε η μεγαλύτερη βελτίωση καθώς από το -22,4% ο δείκτης έφτασε στο -2,6%.
«Τα τελευταία αποτελέσματα του Ad Index δείχνουν πως η Ευρωπαϊκή διαφημιστική βιομηχανία επιδεικνύει ισχυρή επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Παρά το Brexit, υπάρχει αισιοδοξία για το 2019 και η αγορά αναμένει να αδράξει νέες ευκαιρίες» ανέφερε σχετικά η Tamara Daltroff, Γενική Διευθύντρια της EACA.
Εντούτοις, πηγή προβληματισμού για το μέλλον, θα μπορούσε να αποτελέσει το επίπεδο της απασχόλησης στον τομέα της διαφήμισης. Από τα τελευταία ευρήματα προκύπτει μια τάση μείωσης της εξέλιξης της καθώς και των προσδοκιών για αυτή. Συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2018, η εμπιστοσύνη έχει μειωθεί κατά 7,1 μονάδες όσον αφορά την εξέλιξη και 2,8 μονάδες όσον αφορά τις προσδοκίες.
Σημειώνεται πως στην έρευνα συμμετέχουν περίπου 1500 εταιρείες από τον χώρο της διαφήμισης και της έρευνας αγοράς στην Ευρώπη.