Πρόταση σε ΕΣΗΕΑ για ανοιχτό διάλογο
Πρόταση στην ΕΣΗΕΑ για ανοικτό δημόσιο διάλογο, κατέθεσε σε επιστολή του προς το ΔΣ της Ένωσης, ο διευθυντής του \"Έθνους\", Θανάσης Τσεκούρας.Πρόταση για ανοικτό και δημόσιο διάλογο κατέθεσε σε επιστολή του προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ο διευθυντής του «Εθνους» Θανάσης Τσεκούρας. Η πρόταση αφορά τόσο τον ίδιο όσο και άλλους συναδέλφους του «που θέλουν να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τη συνδικαλιστική πρακτική των μελών του Δ.Σ. της Ενωσης, σε όποιον χώρο θέλουν και παρουσία συναδέλφων δημοσιογράφων».
Το κείμενο της επιστολής, είναι το ακόλουθο:
Αγαπητοί κύριοι,
Προσπερνώ το γεγονός της διαγραφής μου από την ΕΣΗΕΑ αρκετές ημέρες μετά την παραίτησή μου. Απλώς επισημαίνω ότι μια πράξη ελεύθερης βούλησης και άσκησης του δημοκρατικού δικαιώματός μου (παραίτηση), την αντιμετωπίσατε με τρόπο κατασταλτικό και πειθαρχικό (διαγραφή).
Μπορεί λοιπόν με τη διαγραφή μου με «χρονοκαθυστέρηση» να επιβεβαιώνετε τη θεωρία του Αϊνστάιν ότι «ο χρόνος είναι σχετικός», όμως η αλήθεια δεν «σχετικοποιείται»…
Είναι αναληθής ο ισχυρισμός σας ότι αποφασίσατε κήρυξη απεργίας στο «ΕΘΝΟΣ», υλοποιώντας απόφαση της Γ.Σ. των εργαζομένων. Κάνατε ακριβώς το αντίθετο. Συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, εν αγνοία των εργαζομένων του «ΕΘΝΟΥΣ», αποφάσισε την απεργία και στη συνέχεια μας επισκεφτήκατε για να ανακοινώσετε την προειλημμένη απόφασή σας. Όταν οι δημοσιογράφοι του «ΕΘΝΟΥΣ» σας ζήτησαν να εκφράσουν τη γνώμη τους και να αποφασίσουν οι ίδιοι με ψηφοφορία, το αρνηθήκατε και «τερματίσατε» τη διαδικασία. Αυτή είναι η αλήθεια και οι μαρτυρίες δεκάδες. Επειδή λοιπόν η πρακτική κήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων «από τα πάνω» και ερήμην των διαθέσεων της «βάσης» δεν είναι ιδιαίτερα δημοκρατική, μήπως θα έπρεπε να την επανεξετάσετε;
Μαθαίνουμε τις τελευταίες ημέρες ότι αποφασίσατε τετραήμερη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ. Αντί να επισκέφτεστε τους εργασιακούς χώρους και να ανακοινώνετε τη «ντιρεκτίβα», μήπως θα έπρεπε να θέσετε την πρότασή σας στην κρίση όλων των συναδέλφων δημοσιογράφων, επιτρέποντάς τους να εκφραστούν ελεύθερα και δημοκρατικά με τη ψήφο τους? Εκτός αν θεωρείτε αντιδημοκρατική εκτροπή την άσκηση του δικαιώματος της καθολικής ψηφοφορίας και δημοκρατική την κήρυξη απεργιών με «ντιρεκτίβες».
Αυτά λοιπόν και μια πρόταση. Είναι πασιφανές στη δημοσιογραφική κοινότητα ότι έχει διαμορφωθεί ένα βαθύ χάσμα μεταξύ της «βάσης» ( των εργαζόμενων δημοσιογράφων) και της «ηγεσίας» (της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ). Μόνη διέξοδος είναι ο διάλογος. Σας προτείνω λοιπόν ανοικτό και δημόσιο διάλογο και μαζί μου και με άλλους συναδέλφους που θέλουν να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τη συνδικαλιστική πρακτική σας, σε όποιον χώρο θέλετε και παρουσία συναδέλφων δημοσιογράφων.
Κατεβείτε από το «θρόνο» σας και δεχτείτε την πρόσκληση. Είναι μια διέξοδος και για τα δικά σας αδιέξοδα. Μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του, που αντιμετωπίζει ο κλάδος, δεν νομίζω ότι οι δημοσιογράφοι που σκέφτονται αλλιώς, μπορούν να παραμένουν μια «σιωπηλή πλειοψηφία».